Ruggeri Valdobbiadene Prosecco "Giall´Oro" Extra Dry DOCG
Popis vína:
Víno má bledě slámově žlutou barvu s jasnými odlesky, jemným a trvalým perlením. Dobrá aromatická intenzita, od ovocných tónů žlutých jablek po bílé květy akátu. Vůně rafinované elegance. Chuť je sladká a svěží, štíhlá s příjemně tenkými bublinkami. Dobrá svěžest, která dává energii struktuře vína a ovocnému závěru, s přímým přetrváváním v jemnosti a eleganci vína.
Rating:
Decanter 91 bodů
The Champagne Sparkling Wine Championship: stříbrná medaile
Vlastnosti:
Odrůda: 100 % Glera
Typ: Prosecco Dry
Appelace: Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
Sklizeň: polovina září
Metoda: Charmat
Zbytkový cukr: 16 g/l
Alkohol: 11,0 % >
Vinařství Ruggeri
řadí vlivný americký časopis Decanter mezi 10 nejlepších produkujících Prosecco. Historie vinařství je hluboce zakořeněna ve vinařské tradici území Valdobbiadene, o čemž svědčí toponym "Case Bisoi" (biskupské domy). Tento název můžeme najít i v nejstarších mapách přímo v centru Cartizze. V druhé polovině 19. století vlastnil Eliseo Bisol malé vinařství v Santo Stefano. Jeho syn Luigi, jeden z prvních vinařů Valdobbiadene, založil vinařství v Montebelluně kolem roku 1920. V roce 1950 Giustino Bisol založil novou společnost spolu se svým bratrancem, jehož příjmení bylo vybráno jako značka společnosti. Od začátku patřil Ruggeri mezi několik málo vinařství Valdobbiadene, která se věnovala výrobě šumivého vína. Dílo Giustina našlo přirozenou kontinuitu v práci jeho syna Paola a jeho vnučky Isabely. V roce 2017 se Ruggeri stala součástí společnosti Rotkäppchen-Mumm.
Ruggeri vlastní dvě vinice Cartizze a 21 hektarů v nedalekém Montellu, z nichž 12 je osázeno Pinot Grigio, Chardonnay a Prosecco.
Ruggeri je vinařství, které lisuje největší množství tohoto obzvláště ceněného šumivého vína. Vinařství Ruggeri přispělo k vytvoření proslulosti Prosecco di Valdobbiadene nejen proto, že jako jedno z prvních zahájilo jeho výrobu, ale také proto, že mnozí talentovaní enologové získali zkušenosti právě při práci v Ruggeri. Již asi 20 let se produkce stabilně pohybuje kolem jednoho milionu lahví ročně, z nichž 40% je distribuováno v Itálii a zbytek do 45 zemí celého světa.