Srpen 2024 - Nové ročníky vín z italských regionů

V srpnu, vedle tradičních vinařských regionů, představí své nové ročníky vín i některé další regiony, které nepatří právě mezi proslulé vinařské oblasti. Které to jsou? Region Valle d´Aosta se nachází na hranicích Itálie, Francie a Švýcarska a je vyhledávaný zejména milovníky sjezdového lyžování. Překvapivě i zde, ve vysokých nadmořských výškách, najdeme vinice těžící z výjimečných klimatických podmínek. Dalším regionem, který není příliš vyhledávaný ani turisty ani milovníky vína, je Basilikata. Právě tam se můžete setkat s tradičními postupy. V oblasti na svazích kolem vyhaslé sopky Mount Vulture se pěstuje tříslovinové a plné víno Aglianico, jedno z největších vín jižní Itálie s přezdívkou „Barolo jihu“. Pojďme se tedy podívat, jaké nové ročníky srpen přináší. Nejdříve stručný přehled.

Abruzzo

Montepulciano d´Abruzzo DOC Teate Rosso 2022

Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre dei Vestini Rosso 2022

Basilicata

Aglianico del Vulture DOC Spumante 2023

Lombardia

Franciacorta DOCG Spumante 2022

Franciacorta DOCG Millesimato 2021

Piemonte

Colli Tortonesi DOC Timorasso Riserva 2022

Sardegna

Vermentino di Gallura DOCG Spumante Metodo Classico 2023

Valle d´Aosta

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Chambave Superiore 2023

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Enfer d’Arvier Superiore 2023

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Nus Superiore 2023

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Torrette Superiore 2023

Abruzzo

V regionu Abruzzo se víno pěstuje na 32 685 hektarech s roční produkcí 35 milionů lahví vína. Najdeme zde dvě apelace DOCG, Coline Terame Montepulciano d´Abruzzo DOCG a Terre Tollesi/Tullum DOCG, a dále pak dalších sedm apelací DOC. Tento nevelký region je 5. největším producentem vína v Itálii. Kolem 58 % produkce představují červená vína. Ve světe vína je Abruzzo známo zejména vínem z hroznů odrůdy Montepulciano. Druhou nosnou odrůdou je bílá Trebbiano. Tři čtvrtiny celkové produkce vína pochází ze 40 družstevních vinařství (32 činných v provincii Chieti), které společně se soukromými tvoří rámec 160 zpracovatelských společností.

Montepulciano d’Abruzzo DOC

Montepulciano d'Abruzzo DOC jako oblast označení původu zahrnuje pobřežní kopcovitou oblast a vnitřní kopce provincie Pescara vymezené na východě Jaderským mořem a na severozápadě masivem Gran Sasso. Montepulciano d'Abruzzo DOC pokrývá rozsáhlou oblast východního Abruzza, která se rozprostírá přes všech 120 km pobřeží Abruzzo a do vnitrozemí v délce přibližně 32 km. Velká část západního Abruzza je pro vinařství příliš hornatá, takže ve skutečnosti většina vín Montepulciano d'Abruzzo pochází z kopců, rovin a pobřežních oblastí. Montepulciano d'Abruzzo DOC, to je 9 964 hektarů vinic, na kterých se ročně vyprodukuje 9,3 milionu lahví populárního červeného Montepulciana. Součástí denominace Montepulciano d'Abruzzo DOC je i pět subzon - Colline Pescaresi, San Martino sulla Marrucina, Teate, Terre Aquilane, Terre dei Vestini a Terre di Chieti.

Montepulciano z regionu Abruzzo má své pojmenování od odrůdy Montepulciano. Na rozdíl od toskánského Vino Nobile di Montepulciano, které je označením jeho původu. V květnu se prezentují novými ročníky svých vín jednotlivé subzóny Montepulciano d´Abruzzo.

Montepulciano d´Abruzzo DOC Teate Rosso

Montepulciano d'Abruzzo DOC podzóna Teate pokrývá kopce kolem města Chieti a představuje jednu z nejvýznamnějších vinařských oblastí v regionu Abruzzo. V subzoně Teate se Montepulciano d´Abruzzo vyrábí ve verzi Rosso nebo Riserva. Název Teate pochází pravděpodobně z římských dob, kdy byla Chieti známá jako Teate, možná podle bohyně Thetis, matky Achilla. Široký a rozsáhlý pobřežní kopcovitý pás, který se setkává s úpatím středních Apenin a vytváří příznivou prostředí pro vinařství. Pobřeží Jaderského moře je charakteristické výrazně středomořským klimatem s mírnými zimami a dlouhými teplými léty. Červené Montepulciano se vyrábí ve verzích Rosso a Riserva. V srpnu se na trhu prvně objevuje Montepulciano d´Abruzzo DOC Teate Rosso 2022.

Základní kritéria Montepulciano d´Abruzzo DOC Teate Rosso 2022:

• Min. 90 % Montepulciano + ostatní červené odrůdy

• Max. nadmořská výška 600 m, jižní expozice 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 21 měsíců, včetně 9 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh srpen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Montepulciano d'Abruzzo DOC Teate zahrnují rubínově červenou a granátově červenou barvu. Čichový profil vína Montepulciano d'Abruzzo DOC Teate je ovocný, kořenitý, éterický a na patře je plné, robustní, harmonické, tříslovinové.

Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre dei Vestini Rosso

Subzóna Terre dei Vestini se nachází v provincii Pescara. Hrozny se zcela nebo částečně pěstují ve 20 obcích v provincii Pescara, včetně Capelle sul Tavo, Catignano, Moscufo, Penne, Città Sant'Angelo, Loreto Aprutino a Montesilvano. Montepulciano d´Abruzzo se v subzoně Terre dei Vestini vyrábí ve verzi Rosso nebo Riserva. V měsíci srpnu máme první příležitost ochutnat Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre dei Vestini Rosso 2022.

Základní kritéria Montepulciano d´Abruzzo DOC Terre dei Vestini Rosso 2022:

• Min. 90 % Montepulciano + ostatní červené odrůdy

• Max. nadmořská výška 600 m, jižní expozice 700 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 21 měsíců, včetně 9 měsíců v dubovém sudu a 3 měsíce v lahvi

• První uvedení na trh srpen druhý rok po sklizni

Montepulciano d'Abruzzo Terre dei Vestini DOC je intenzivní rubínově červené víno s odstíny fialové a tendencí ke stárnutí více granátově červené. Vůně je intenzivní a éterická, s nádechem sklizeného červeného ovoce, sušených bylinek a koření. Na patře je plné, robustní, harmonické, tříslovinové.

Basilicata

Basilicata tvoří oblouk boty italského poloostrova, který vede severozápadně od zálivu Taranto. Basilicata v jižní Itálii je region, jehož jméno se ve vinařských kruzích objevuje jen velmi zřídka, produkuje méně než 0,2 % celkové produkce země. V roce 2022 Basilicata vyprodukovala jen něco málo přes 85 tisíc hektolitrů vína z 2 027 hekterů vinic, z toho bylo 82 % vín červených. Region je domovem pouze jednoho DOCG a čtyř DOC.

Basilicata možná není zvlášť bohatý region, přesto je bohatý na přírodní krásy. Omývaná Jónským mořem na jedné straně a Tyrhénským mořem na druhé straně, nabízí úžasné hory a pohoří. Ve skutečnosti je to jeden z nejhornatějších regionů v Itálii. Pouze 8 procent povrchu je klasifikováno jako ploché.

Hlavní oblast pro vinařství leží v srdci úrodného Vulture Massif na severu. Vyhaslá sopka Monte Vulture dosahuje výšky 1326 m a je třetím nnejvyšším vrcholem regionu. Vinice se nacházejí kolem Mount Vulture na vulkanických půdách. Oblast se však stále těší hojnosti slunečního svitu během vegetačního období a chladným teplotám kolem sklizně. Na tomto kopcovitém území se nachází apelace Aglianico del Vulture DOCG Superiore a Aglianico del Vulture DOC. Odrůda Aglianico je zásadní nejen pro tyto dvě apelace, ale její produkce představuje 56 % vín vyrobených v regionu Basilicata. Z odrůdy Aglianico se vyrábí kvalitní vína s jemnými vůněmi a chutí.

Aglianico del Vulture DOC

V oblasti Aglianico del Vulture DOC se na 582 hektarech vinic ročně vyrobí přes 22 tisíc hektolitrů vína ve verzi Rosso nebo Spumante. Zásadní odrůdou je Aglianico. Oblast se nachází na svazích kolem vyhaslé sopky Mount Vulture. Tříslovinové a plné víno je jedno z největších vín jižní Itálie a dostalo přezdívku „Barolo jihu“.

Monte Vulture se svými bohatými, tmavými a sopečnými půdami je jedním z mála míst v jižní Itálii, kde je možné získat tak bohatá a koncentrovaná vína z Aglianico. Nadmořská výška oblasti vede k mírně chladnějšímu klimatu než v níže položených oblastech, což dává hroznům hladinu cukru, která není příliš vysoká. Celá oblast je sice chladnější, ale neméně slunečná. Proto jsou nejlepší vinice ty, které se nacházejí v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry nad mořem, na jihovýchodně orientovaných svazích, kde je plné ranní slunce.

Červené šumivé víno Aglianico del Vulture vzniká z robustních tichých vín této oblasti. Toto víno se získává z hroznů sklizených časně, aby se zachovala svěžest a kyselost potřebná pro výrobu sektu. Teploty podávání těchto vín se také liší v závislosti na stáří vína. Mladší vína by měla být podávána chladnější, zatímco zralejší vína se nejlépe projeví při pokojové teplotě. V srpnu se poprvé objeví na trhu Aglianico del Vulture DOC Spumante 2023.

Aglianico del Vulture DOC Spumante 2023

Základní kritéria Aglianico del Vulture DOC Spumante 2023:

• 100 % Aglianico

• Min. nadmořská výška 200 m, max. 700 m

• Metodo Classico

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od brut po extra dry • Zrání min. 9 měsíců

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Aglianico del Vulture Spumante se obvykle vyrábí z hroznů sklizených o něco dříve v sezóně. To zachovává v ovoci svěžest a kyselost, která je potřebná pro úspěšná šumivá vína. Organoleptické vlastnosti sektu Aglianico del Vulture DOC zahrnují rubínově červenou barvu s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil sektu Aglianico del Vulture DOC je ovocný, charakteristický, příjemný a na patře je suchý a sladký.

Odrůda Aglianico

se pěstuje v Itálii na necelých 10 tisících hektarech. Setkáme se s ní zejména v Kampánii (69 %) a Basilikatě (29 %). Produkuje plná červená vína s pevnými taniny a dobrým potenciálem zrání. V mládí bývají vína Aglianico velmi tříslová a koncentrovaná, zvláště pokud nepříznivé povětrnostní podmínky nutí producenty sklízet úrodu před dosažením úplné zralosti. Několik let zrání má příznivý vliv na víno a napomáhá změkčení tříslovin a vystupování ovocného profilu. V ústech je příjemně tříslový, pikantní a stárnutím získává na perzistenci a rovnováze. Struktura vína zrajícího ve dřevě je vhodná pro párování se zvěří a kořeněnými masy.

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Franciacorta DOCG

Franciacorta je malá vinařská oblast v Lombardii v severní. Vinařská oblast Franciacorta se nachází v provincii Brescia, v kopcích bezprostředně na jihovýchod u jezera Iseo. Šumivá Franciacorta vyráběná klasickou metodou proslavila vinařství Lombardie po celém světě. Vinice jsou vysazené na morénových kopcích bohatých na minerály. Půdy jsou většinou hlinité vápence a křemičité. Kamenité půdy jsou dobře odvodněné a bohaté na minerály. Významnou roli hrají Alpy, které chrání severní Itálii před kontinentálními vlivy střední Evropy. Zvlněné kopce, které chrání vinice, vytváří ideální podmínky pro vysoce kvalitní vinařství.

Pro klimatické podmínky jsou charakteristické teplé a slunečné letní dny, po kterých následují chladné noci. To vytváří dostatek příležitostí k dozrávání hroznů a zároveň zachování kyselosti, která je tak důležitá pro výrobu šumivých vín. Kromě výkyvů teplot mezi dnem a nocí zůstávají tyto během vegetačního období relativně konzistentní, a to díky účinkům jezera Iseo na zmírnění teploty.

Roční produkce oblasti na 2 900 hektarech činí 1,5 milionu lahví. Je známá svými vysoce kvalitními šumivými víny. Základními odrůdami jsou bílé Chardonnay a Pinot Bianco, z červených odrůd je to Pinot Nero. Franciacorta se vyrábí v základním formátu jako bílé Spumante, růžové Rosé/Rosato Spumante a Satèn Spumante. Verze Millesimato a Riserva se vyrábí ve všech třech formátech - Spumante, Rosé, Satèn. Z hlediska cukernatosti jsou povoleny tyto druhy: zucchero zero, extra brut, brut, extra dry, sec a demi-sec. Pro typ „Satèn“ je k dispozici pouze verze brut. V srpnu se poprvé dostává do prodeje Franciacorta DOCG Spumante 2022 a Franciacorta DOCG Millesimato 2021

Franciacorta DOCG Spumante 2022

Základní kritéria Franciacorta DOCG Spumante 2022:

• Min. 50 % Chardonnay a/nebo Pinot Nero, max. 50 % Pinot Bianco, max. 10% Erbamat

• Max. nadmořská výška 550 m

• Metodo Classico

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od zero dosage až po demi sec

• Zrání min. 18 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh srpen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Franciacorta DOCG zahrnují slámově žlutou, zlatožlutou barvu s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil vína Franciacorta DOCG je jemný, komplexní a na patře pikantní, svěží, harmonický s vůní čerstvě upečeného chleba a droždí spolu s jemnými citrusovými tóny (mandarinka, limetka, grapefruit), bílým dužnatým ovocem (broskve, jablka a hrušky) a sušeným ovocem a ořechy (mandle, lískové ořechy a sušené fíky). Chut´ je dobře vyvážená kyselost, pikantní. Květinové a ovocné tóny, kvasnice a čerstvě upečený chléb a jemné citrusové nuance.

Franciacorta DOCG Millesimato 2021

Základní kritéria Franciacorta DOCG Millesimato 2021:

• Min. 50 % Chardonnay a/nebo Pinot Nero, max. 50 % Pinot Bianco, max. 10% Erbamat

• Max. nadmořská výška 550 m

• Metodo Classico

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od zero dosage až po extra dry

• Zrání min. 30 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh srpen třetí rok po sklizni

Každý ročník Franciacorta má vůně a chutě odrážející počasí daného ročníku a kvalitu hroznů.

Piemonte

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) a Nebbiolo (10%). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Piemnote, to jsou čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Piemont je druhým takovým regionem Itálie, kde najdeme tak mimořádně oceňovaná vína. Nebo je prvním? Tu otázku je lepší nerozhodovat. Stejně jako francouzští milovníci červeného vína nikdy nevyřeší otázku, zda Bordeaux nebo Burgogne je kolébkou toho top francouzského červeného, podobné je to i v Itálii. Jak Barolo z Piemontu, tak Brunello z Toskánska má své ortodoxní zastánce. Stejně jako v Burgundsku i v Piemontu drží jeho pověst mnoho malých rodinných vinařství zaměřených na kvalitu. Také Piemont uvádí v srpnu do prodeje řadu vín, která slibují vysokou kvalitu. Jaká vína to jsou?

Colli Tortonesi DOC

Colli Tortonesi DOC najdeme na dalekém východě Piemontu v provincii Alessandria. Rozkládá se od kopců Monferrato na západě k regionální hranici s Lombardií na východě, za níž leží Oltrepo Pavese. Vinařská zóna Colli Tortonesi pokrývá 30 obcí v kopcích kolem Tortony. Na 325 hektarech vinic se ročně vypěstuje 7,7 tisíců bílého, růžového, červeného vína i spumante. V rámci Colli Tortonesi DOC se nachází subzóna Monleale, kde je základní odrůdou červená Barbera. Monleale je omezeno na obce Tortona, Viguzzolo, Castellar, Guidobono, Casalnoceto, Volpeglino, Monleale, Berzano di Tortona, Pozzolgroppo, Sarezzano, Montemarzino, Momperone, Montegioco, Casasco, Brignano, Frascata a Volpedo. Všechny se nacházejí v provincii Alessandria, v srdci kopců Colli Tortonesi. Barbera je hlavní červené hroznové víno v této oblasti. Dobře se jí daří zvláště v kopcích orientovaných na jih v nadmořských výškách mezi 150–350 m. Vína vyrobená z této klasické italské odrůdy jsou typicky svěží a ovocná, s dobrou kyselinkou a strukturou.

Druhou subzónou je Terre di Libarna s lokální odrůdou Timorasso. Dominantní bílou odrůdou je živá, po citrusech vonící Cortese, hroznová odrůda, jejíž vysoká přirozená kyselost jí umožňuje zůstat osvěžující a vyvážená i při vysoké úrovni zralosti. Ačkoli Cortese umí v Colli Tortonesi vyrábět dobrá vína, jeho nejlepší a nejslavnější inkarnace pochází z vinic Gavi na jihozápadě. Terre di Libarna zahrnuje vesnice Vignole Borbera, Borghetto di Borbera, Rocchetta Ligure, Cantalupo Ligure, Roccaforte Ligure, Cabella Ligure, Albera Ligure, Mongiardino Ligure, Grondona, Stazzano, Carrega Ligure a Dernice. 

V srpnu se poprvé objeví bílé Colli Tortonesi DOC Timorasso Riserva ročník 2022.

Colli Tortonesi DOC Timorasso Riserva 2022

Základní kritéria Colli Tortonesi DOC Timorasso Riserva 2022:

• Min. 95 % Tiromasso

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 21 měsíců

• První uvedení na trh srpen druhý rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Colli Tortonesi Timorasso DOC zahrnují slámově žlutou barvu. Čichový profil vína Colli Tortonesi Timorasso DOC je charakteristický, voňavý a na patře je plné, svěží, harmonické.

Odrůda Timorasso

je původní bílá odrůda z oblasti Colli Tortonesi. Pěstuje se na výměře 129 hektarů v Piemontu (47 %) a v Benátsku (38 %). Tato prastará piemontská odrůda byla v 80. letech na pokraji vyhynutí. V posledních letech došlo ke znovuobjevení Timorasso, a to především díky jeho enologickým vlastnostem. Vína vyrobená z odrůdy Timorasso bývají plná s dobrou kyselinkou. Je to aromatická odrůda a v některých příkladech může vykazovat tropické ovoce a v jiných více květinové tóny. Dobře reaguje na dubové zrání, které dodává vínům určitou komplexnost a umožňuje jim několik let zrát.

Sardegna

Pouze malé procento ostrovní půdy je věnováno vinné révě. V roce 2020 bylo na ostrově obděláváno necelých 27 tisíc hektarů vinic.

Najdeme zde odrůdy francouzského a španělského původu, jako na příklad Grenache (zde nazývané Cannonau), Carignan a Cabernet Sauvignon.

Nejvíce „italskými“ odrůdami jsou zde Malvasia a Vermentino. Muškát bílý (Moscato Bianco) je všudypřítomný po celém Středomoří. Vedle těchto známých odrůd vinné révy se na ostrově pěstují poměrně unikátní odrůdy jako Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica a Nasco.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino di Gallura DOCG zahrnuje 1 170 hektarů vinic s roční produkcí 41 tisíc hektolitrů vína. Označení původu je vyhrazeno pro vína verzí Bianco, Superiore (Bianco), Spumante, Vendemmia Tarditiva a Passito.

Produkční oblastí je Gallura, oblast nacházející se v severovýchodní části Sardinie a je překvapivě velká. Odpovídá zhruba provincii Olbia-Tempio. Ta sama se zhruba kryje s historickou oblastí Gallura. Dodnes se zde mluví galurským.

Půdní a klimatické podmínky této oblasti dávají vínům výjimečné projevy vůně, obsahu alkoholu, minerality a dobrou přirozenou kyselost i díky optimálním zvláštnostem z hlediska slunečního záření a průběžného větrání pěstebního prostoru.

V srpnu se poprvé na pultech vinoték objeví šumivé Vermentino di Gallura DOCG Spumante Metodo Classico 2023

Vermentino di Gallura DOCG Spumante Metodo Classico 2023

Základní kritéria Vermentino di Gallura DOCG Spumante Metodo Classico 2023:

• Min. 95 % Vermentino

• Max. nadmořská výška 500 m

• Min. potenciální alkohol 15,5 %

• Metodo Classico

• Min. 10,5 % alkoholu

• Zbytkový cukr od dry až po dolce

• Zrání min. 9 měsíců na kvasinkách

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti sektu Vermentino di Gallura DOCG patří slámově žlutá barva s jemnými a perzistentními bublinkami. Čichový profil sektu Vermentino di Gallura DOCG je příjemný, ovocný. Na patře je suché, sladké, harmonické.

Odrůda Vermentino

je bílá vinná réva pěstovaná na různých místech v oblasti západního Středomoří a pod různými názvy. Silně zastoupená je v severozápadním Itálie, jižní Francii a sousedních ostrovech Korsika a Sardinie.

V Tyrhénském moři na Sardinii se Vermentino stalo klíčovou odrůdou bílého vína. Zde má odrůda svou vlastní regionální apelaci Vermentino di Sardegna a vyrábí se z ní jedno z nejuznávanějších vín na ostrově, Vermentino di Gallura.

Vermentino dává suchá bílá vína, jemně měkká, nepříliš sytě slámově žluté barvy, s intenzivní květinovou, ovocnou (žlutá broskev), lehce rostlinnou, ale nijak zvlášť komplexní vůní.

Valle d´Aosta

Valle d'Aosta (údolí Aosta) se nachází v samém rohu severozápadní Itálie. Hraničí s Francií a frankofonním Švýcarskem. Je to je nejmenší a nejméně zalidněný region Itálie, jehož většina území je pro zemědělství příliš hornatá. Nedostatek ploch vhodných pro zemědělství přiměl obyvatelstvo alpského oblouku k tomu, aby směřovalo své úsilí na slunné svahy hor, což dalo vzniknout výstavbě impozantních teras. Velká část dna údolí s půdou bohatou na minerály a dobře zavlažovanou je prostě příliš úrodná pro kvalitní vinařství. Výsledkem je, že mnoho zdejších nejlepších vinic je na nižších svazích a neustále stoupá po svazích do nejvyšších nadmořských výšek kolem 1300 m nad mořem.

Nejmenší italský region také vyrábí nejmenší množství vína. Na pouhých 450 hektarech vinic se vyprodukuje méně než 19 000 hektolitrů vína. Překvapivě větší část tvoří vína červená (přes 60 %). V regionu Valle d´Aosta jsou hlavními odrůdami Petit Rouge (20 %), Nebbiolo Picotendro (12 %), Pinot Noir (8 %), Prié Blanc (8 %) a Fumin (7 %). Region má pouze jeden DOC, žádné DOCG nebo IGP.

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC

Vinařská oblast Valle d'Aosta DOC je charakterizována plochým dnem údolí, kudy protéká Dora Baltea. Orientace východo-západní osy Dora Baltea určuje jižní a severní expozici svahů hlavního údolí. Vyrábí se zde jak vína červená, tak i růžová, bílá, šumivá i dezertní. Vinařská oblast v sobě zahrnuje následující subzony: Arnad-Montjovet, Chambave, Donnas, Enfer d’Arvier, Morgex e La Salle, Nus a Torrette.

Červená vína Valle d'Aosta DOC představují ovocné aroma typické pro původní vinnou révu, které ve zralých verzích přechází do kořenitých a balsamických tónů. Odstíny se pohybují od více či méně intenzivní rubínové barvy mladých vín až po granátové s oranžovými odlesky vyzrálejších verzí některých odrůd. V chuti mají mírnou kyselinku, s dobrou strukturou a decentní perzistencí tříslovin v rozmezí od velmi měkké až po mírně hořkou, v závislosti na odrůdě hroznů.

Bílá vína z Valle d'Aosta DOC se vyznačují odstíny od světle žluté se zelenkavými odlesky až po zlatavě slámově žlutou. Na patře převládají ovocné vjemy s důležitými minerálními tóny, charakteristické pro kypré a lehké půdy původu. vůně je charakterizována ovocnými a květinovými tóny, které jsou, díky silnému teplotnímu rozsahu charakteristickému pro prostředí pěstování ve vysokých nadmořských výškách, často velmi intenzivní. U verzí s sběrem ustupují ovocné tóny velmi jasným vjemům džemu a sušeného ovoce v kontextu dobré komplexnosti s teplými tóny alkoholu a důležitými a vyváženými strukturami zároveň

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Chambave Superiore

Vinice leží v údolí orientovaném na východ poblíž města Chambave, těsně předtím, než se řeka Dora Baltea stočí na jih směrem k Piemontu. Vyskytují se roztroušené po svazích na obou stranách řeky až do nadmořských výšek kolem 700 m nad mořem.

Červená vína Chambave, vyrobená z Petit Rouge, jsou bohatá a bylinná, zatímco bílá vína vyrobená z Moscato Bianco se pohybují od suchých a aromatických až po sladká a medová. V srpnu je možné poprvé ochutnat červené Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Chambave Superiore 2023.

Základní kritéria Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Chambave Superiore 2023:

• Min. 70 % Petit Rouge

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 8 měsíců

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Chambave patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Chambave je charakteristický, květinový, fialový a na patře je harmonický, tříslový.

Odrůda Petit Rouge 

je původní odrůda, mnohými považována za nejlepší červenou odrůdu vinné révy v údolí Aosta. Petit Rouge patří mezi oblíbené révy vinařů z Aosta Valley pro svou odolnost, dobré výnosy a enologické vlastnosti. Petit Rouge dává vínu purpurově červenou barvu se sklonem ke granátu a intenzivní vůni s tóny růže, fialky, malin a borůvek, které postupem času přecházejí k hořkým mandlím. Petit Rouge je základním hroznem používaným pro širokou škálu červených vín zařazených do Valle D'Aosta DOC, zejména v podoblastech Enfer d'Arvier a Torrette.

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Enfer d’Arvier Superiore

Enfer d'Arvier je malá podzóna Valle d'Aosta v severozápadní Itálii, zasazená mezi italské Alpy. Na strmých, jižně orientovaných svazích nad řekou Dora Baltea se pěstuje pouhých 5 hektarů vinné révy, která produkuje intenzivní, rustikální červené víno z odrůdy Petit Rouge.

Podzóna je jednou z nejzápadnějších ve Valle d'Aosta, obklopuje město Arvier, pouhých 25 km od Mont Blancu na hranici Francie. Hory se zde prudce zvedají z údolí řeky a vinice těží z přístřeší vysokých štítů a koncentrace světla, díky nimž je oblast v letních dnech obzvláště horká.

Vinice v Arvier leží ve vysokých nadmořských výškách až 900 m nad mořem. Po horkých dnech s vysokou intenzitou slunečního záření se může v noci rychle ochlazovat. Půdy převážně písčitohlinité z ledovcového původu jsou schopné uchovávat teplo z horkých dnů a v noci ho odrážet zpět na vinici. To vytváří mikroklima, které podporuje stabilní zrání, což vede k rozvoji bohaté ovocné chuti a koncentrace. V srpnu se poprvé na trhu objeví červené Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Enfer d’Arvier Superiore 2023.

Základní kritéria Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Enfer d’Arvier Superiore 2023:

• Min. 85 % Petit Rouge

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 8 měsíců 

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Enfer d'Arvier zahrnují granátově červenou barvu. Čichový profil vína Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Enfer d'Arvier je jemný, charakteristický a plný na patře.

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Nus Superiore

Tato podzóna, soustředěná kolem města Nus, na východ od hlavního města Aosta. Produkuje dvě odlišná vína: červené Nus, vyrobené z Petit Rouge a Vien de Nus, a bílé Nus Malvoisie, vyrobené z Pinot Grigio. Nejlepší hrozny pocházejí z písčitých jižně orientovaných svahů, kde vystavení slunečnímu záření zajišťuje vysokou úroveň koncentrace v hroznech. Vína vyrobená v Nus odrážejí teplejší podnebí většího regionu a červená vína jsou intenzivní a bylinná s červenými ovocnými znaky V srpnu se poprvé na trhu objeví červené Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Nus Superiore 2023.

Základní kritéria Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Nus Superiore 2023:

• Min. 70 % Petit Rouge a/nebo min. 40 % Vien de Nus

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 8 měsíců

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Nus patří intenzivní rubínově červená barva. Čichový profil vína Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Nus je intenzivní, perzistentní a na patře je měkké, středně plné.

Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Torrette Superiore

Torrette je největší ze sedmi podoblastí DOC a pokrývá strmé svahy údolí řeky Dora Baltea mezi Arvierem a samotným městem Aosta. Vína Valle d'Aosta Torrette DOC se vyrábějí převážně z odrůdy Petit Rouge, což je květinové, středně plné červené víno s dobrou úrovní minerality. Vinice se rozprostírají po svazích okolních hor do nadmořské výšky kolem 800 m nad mořem. Nejlepší vinice Torrette se nacházejí na severní straně, kde jižní expozice a úkryt před studenými alpskými větry ze severu poskytují příznivé mikroklima pro vinařství. Zde hroznům prospívá teplé sluníčko přes den, po kterém následují výrazně chladnější večery. Tato denní změna teploty zpomaluje zrání, což umožňuje rozvoj bohatých aromatických látek a také kyselosti. V srpnu se poprvé na trhu objeví červené Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Torrette Superiore 2023.

Základní kritéria Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste DOC Torrette Superiore 2023:

• Min. 70 % Petit Rouge

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 8 měsíců

• První uvedení na trh srpen první rok po sklizni

Organoleptické vlastnosti Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Torrette zahrnují rubínově červenou barvu. Čichový profil vína Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste DOC Torrette je květinový, kořenitý a na patře je plné, jemné, lehce tříslovité.

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.