Prosincovým přehledem nových ročníků vín z italských regionů končí seriál, který po celý rok přinášel novinky ze světa italských vín. V průběhu roku jsme navštívili všechny italské regiony. Tradiční vinařské regiony, jako Toskánsko nebo Piemonte, se prezentovali širokou nabídkou svých vín. V případě netradičních regionů, jako je Valle d´Aosta, to byla nabídka odpovídající jejich významu ve vinařském světě. Měli jsme možnost seznámit se s kritérii, kterými se řídí rozsahem velké oblasti, jako například vedle dalších Vermentino di Sardegna DOC. A nebo poznat destinace malé až raritní s jejich vlastními pravidly, jako je třeba piemontská Ghemme DOCG.

Prosincový přehled není tak rozsáhlý jako byl listopadový. Najdeme zde také vína mladá a lehká, která zrála jen pouhých několik málo měsíců po sklizni (např. Cerasuolo d’Abruzzo DOC Rosato 2024). Vedle nich se v prosinci prvně ve vinotékách objeví nové ročníky vín, která prošla dlouhým procesem zrání, jako je červené Taurasi DOCG Riserva 2020 z Kampánie.

Tak se pojďme napřed podívat na jejich přehled.

Abruzzo

Cerasuolo d’Abruzzo DOC Rosato 2024

Lombardia

Sforzato di Valtellina / Sfursat di Valtellina DOCG 2022

Valtellina Superiore DOCG Rosso 2022

Valtellina Superiore DOCG Riserva 2021

Piemonte

Colli Tortonesi DOC Superiore 2023>

Sicilia

Alcamo DOC Rosso Riserva 2022

Campania

Taurasi DOCG Rosso 2021

Taurasi DOCG Riserva 2020

Marche

Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC Rosso 2024

Sardegna

Vermentino di Gallura DOCG Spumante 2024

Toscana

Vernaccia di San Gimignano DOCG Riserva 2023

Veneto

Custoza DOC Bianco 2024

Abruzzo

V regionu Abruzzo se víno pěstuje na 32 685 hektarech s roční produkcí 3,1 milionů hektolitrů lahví vína. Najdeme zde dvě apelace DOCG, Coline Terame Montepulciano d´Abruzzo DOCG a Terre Tollesi/Tullum DOCG, a dále pak dalších sedm apelací DOC. Tento nevelký region je 5. největším producentem vína v Itálii. Kolem 58 % produkce představují červená vína. Ve světe vína je Abruzzo známo zejména vínem z hroznů odrůdy Montepulciano. Druhou nosnou odrůdou je bílá Trebbiano. Tři čtvrtiny celkové produkce vína pochází ze 40 družstevních vinařství (32 činných v provincii Chieti), které společně se soukromými tvoří rámec 160 zpracovatelských společností.

Cerasuolo d’Abruzzo DOC

Cerasuolo d’Abruzzo DOC Rosato 2024

• Min. 85 % Montepulciano + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Max. nadmořská výška 600 m, při jižní expozici 700 m

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 2 měsíce

• První uvedení na trh v prosinci ve sklizňovém roku

Speciální technika výroby vína umožňuje získat lehká a živá vína s použitím velmi krátké doby kontaktu mezi moštem a slupkou červených hroznů. Výsledkem je víno s jemnou pigmentací, podobnou barvě třešní (odtud název Cerasuolo). Barva je tedy charakteristickým prvkem těchto vín, ale svůj význam má i jemnost a soudobá intenzita a komplexnost vůní. Zkrácené doby macerace také vedou k nízké absorpci tříslovin ze slupek a semen, což zanechává charakteristickou svěžest a aromatickou perzistenci v ústech.

Campania

Dechberoucí pohledy na panorama s malebnými městečky na pobřeží Amalfi. Kouzelné ostrovy Capri, Ischia a Procida v neapolském zálivu. Historické památky z dob antiky. Úrodná nížina a nad tím vším strmý vrchol Vesuvu s úrodným sopečným podložím. To je Kampánie, jeden z turisticky nejnavštěvovanějších regionů. Je ale i domovem řady vín která si zaslouží pozornost.

Ve vinařském světě je Kampánie známá svými červenými víny, jejichž základem jsou odrůdy Aglianico a Taurasi. V případě bílých vín jsou jejich základem nejčastěji odrůdy Falanghina, Fiano a Greco. V Kampánii se nachází 25,6 tisíce hektarů vinic, jejichž roční produkce činí 16,4 miliony lahví vína. Vyprodukuje se o něco více bílého vína než červeného.

Taurasi DOCG

Taurasi DOCG se nachází se 50 kilometrů severovýchodně od Neapole v provincii Avellino. Zahrnuje obce Taurasi, Bonito, Castelfranci, Castelvetere sul Calore , Fontanarosa , Lapio, Luogosano, Mirabella Eclano, Montefalcione, Montemarano, Montemileto, Paternopoli, Pietradefusi, Sant'Angelo all'Esca, San Mango sul Calore, Torre le Nocelle a Venticano. Na výměře 742 hektarů vinic se ročně vyrobí 6 300 hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je zde Aglianico. Vyrábí se ve verzích Rosso nebo Riserva.

Počátky vinohradnictví v oblasti sahají až do roku okolo 800 před naším letopočtem. Navzdory dávnému původu je však Taurasi také považováno za moderní víno. Je to z velké části zásluhou váženého vinaře Antonia Mastroberardina, který měl obrovský podíl na tom, že se tato oblast dostala do popředí zájmu. Jeho legendární Taurasi z roku 1968 upoutalo mezinárodní pozornost a od té doby popularita a pověst této oblasti stoupala.

Spolu s Aglianico del Vulture v Basilicatě jsou vína Taurasi považována za jihoitalské ekvivalenty Barolo a Barbaresco. Mají plné tělo s velkou schopností stárnout. Některá vína mohou dosáhnout až 20 let. Navzdory své hustotě, vysokému obsahu extraktu a taninu si zachovávají dobrou linearitu a jemnost.

Taurasi DOCG Rosso 2021

• Min. 85 % Aglianico + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, z toho min. 12 měsíců dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve třetím roce po sklizni

Taurasi DOCG Riserva 2020

• Min. 85 % Aglianico + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Min. 125 % alkoholu

• Zrání min. 48 měsíců, z toho min. 18 měsíců dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve čtvrtém roce po sklizni

Taurasi DOCG ve svých typologiích Taurasi a Taurasi Riserva je víno se strukturou, elegantní a strohé, ale zároveň vyvážené, tříslovinové. Taurasi je vhodné pro velmi dlouhé zrání, a to i díky své skvělé mineralitě, dobrému obsahu alkoholu, tělu a plnosti, které v láhvi nacházejí svou rovnováhu.>

Friuli-Venezia Guilia

V regionu Friuli-Venezia Giulia se nachází 28,5 tisíc hektarů vinic s roční produkcí necelých 2,2 milionů hektolitrů vína. Region je charakteristický převahou malých vinařství, zaměřených na kvalitu a často i na pěstování řady místních tradičních odrůd révy jako jsou Friulano a Verduzzo nebo Picolit a Vitovska. Milovníkům vína je region Friuli - Venezia Giulia známý především bílým vínem z odrůd Pinot Grigio (26 % plochy) a Friulano (9%). Nejpěstovanější červenou odrůdou je Merlot (15 %). Charakter vína záleží na tom, zda se urodilo ve středomořském podnebí na jihu nebo v kopcích alpského předhůří na severu s kontinentálním podnebím. Najdete zde obvykle svěží vína ovocného stylu, jak by se dalo očekávat od vinařské zóny s chladným podnebím. Osvěžující vína vytváří Friulano nebo Verduzzo.

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC

Označení DOC Friuli Venezia Giulia zahrnuje celé území regionu s provinciemi Gorizia, Pordenone, Terst a Udine. Region je charakteristický velkou rozmanitostí podnebí a krajiny od mírného středomořského podnebí na pobřeží přes kontinentální podnebí střední nížiny až po alpské podnebí. Klima regionu se vyznačuje přítomností horkých, ale ne dusných let a chladných a mírně deštivých zim. Pěstování vinné révy na území současného regionu Friuli Venezia Giulia je známé již od starověku. Ve druhé polovině 20. století dosáhla vína vyráběná ve Friuli Venezia Giulia excelence na národní i mezinárodní úrovni, zejména pokud jde o bílé. Vinice o rozloze 2 967 hektarů dávají hrozny pro výrobu 125 tisíc hektolitrů bílého, červeného a šumivého vína. Základními bílými odrůdami jsou Chardonnay, Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Riesling, Sauvignon Blanc a Verduzzo. V případě červených vín to jsou Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Merlot, Pinot Nero a Refosco. >

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC Metodo Classico 2021

• Jakýkoliv poměr Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a/nebo Pinot Nero

• Vína Metodo Classico musí projít druhým kvašením v lahvích, které začíná nejdříve 1. února a trvá nejméně 9 měsíců, po kterém následuje dalších 9 měsíců nebo více zrání v lahvích

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr od zero dosage až po extra dry

• Zrání min. 37 měsíců od začátku druhé fermentace

• První uvedení na trh v prosinci ve třetím roce po sklizni

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %). Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Sforzato di Valtellina / Sfursat di Valtellina DOCG

Sforzato di Valtelina DOCG se nachází v provincii Sondrio byl ustanovena vyčleněním z Rosso di Valtellina DOC. Na 61 hektarech produkuje přes 2 400 hektolitrů ikonického vína této oblasti. Oblast je chráněná ze severu vysokými štíty Rhetských Alp (4 000 m n.m.) a na jihu vrcholy Orebie Alp (3 000 m n.m.). V ojedinělých podmínkách produkuje vynikající červená vína. Je to první suché passito červené víno v Itálii, které mělo D.O.C.G. Výroba Sforzato vyžaduje pečlivý výběr těch nejlepších trsů Nebbiolo. Umísťuje se do tradičních ovocných sklepů nebo do speciálních místností, kde začíná fáze pomalého a nepřetržitého sušení, částečné přirozené vysoušení hroznů, které musí trvat minimálně do začátku prosince. K úspěchu vede trpělivost a umění postarat se o hrozny vyvěšené k sušení na půdách. Ve sklepě je důležité je vědět, jak zvládnout vysokou koncentraci cukru bez ztráty jemnosti a ladnosti. Je to komplexní víno, plné bohatosti a koncentrace, ale také jemnosti a elegance.

Sforzato di Valtellina / Sfursat di Valtellina DOCG 2022

• Min. 90 % Nebbiolo (lokálně zvané Chiavennasca) + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Po sklizni se hrozny musí usušit, aby se dosáhlo minimálního potenciálního obsahu alkoholu 14 % a běžně je nelze vinifikovat do 1. prosince.

• Min. 14 % alkoholu

• Zrání min. 20 měsíců, z toho min. 12 měsíců dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve druhém roce po sklizni

Klasické víno Sforzato di Valtellina je plné, s vysokým obsahem alkoholu a bohaté chuti. Nabízí komplexní aroma sladkého koření (lékořice, hřebíček a skořice), dušených švestek, švestek a rozinek. Výmluvný nádech dehtu a růží prozrazuje hlavní složku.

Valtellina Superiore DOCG

Valtellina Superiore DOCG jsou červená, tichá a suchá vína vyrobená ve Valtellině v provincii Sondrio. Valtellina je zvláštní, protože je to jedno z mála vinařských údolí v severní Itálii, které se táhne od západu na východ v délce asi 60 kilometrů směrem od jezera Como k průsmyku Stelvio. Je chráněná ze severu vysokými štíty Rhetských Alp (4 000 m n.m.) a na jihu vrcholy Orebie Alp (3 000 m n.m.). Vinná réva je zde doslova přilepená na ručně vyrobených kamenných terasách. Ty jsou od roku 2018 na seznamu světového dědictví UNESCO. Bez těchto teras by vinařství v nadmořské výšce od 390 do téměř 800 metrů nebylo možné. V ojedinělých podmínkách produkuje apelace vynikající červená vína.

Oblast představuje 300 hektarů vinic ročně produkujících více jak 13 tisíc hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je Nebbiolo. V rámci Valtellina Superiore DOCG existují čtyři podoblasti: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno, Valgella.

Na etiketě vín pocházejících z oblasti Valtellina Superiore se může objevit termín „Stagafassli“. Nejedná se o podzónu, ale označuje víno Valtellina Superiore, které se stáčí přes hranice ve Švýcarsku. Může také zrát ve městech Brusio a Poschiavo ve Švýcarsku. Víno a hrozny však stále pocházejí z italské Valtelliny. Nemůže být označena jednou z pěti podzón, i když vinice jinak splňují podmínky, protože stáčení se neprovádí v podzóně, ani to nemůže být označeno jako Riserva.

Valtellina Superiore DOCG Rosso 2022

• Min. 90 % Nebbiolo (lokálně zvané Chiavennasca) + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, z toho min. 12 měsíců dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve druhém roce po sklizni

Valtellina Superiore DOCG Riserva 2021 Základní kritéria Valtellina Superiore DOCG Riserva2021 • Min. 90 % Nebbiolo (lokálně zvané Chiavennasca) + ostatní nearomatické červené odrůdy • Min. 12 % alkoholu • Zrání min. 36 měsíců • První uvedení na trh v prosinci ve třetím roce po sklizni

Marche

Vinařství v Marche má tisíciletou historii a bylo ovlivněno mimo jiné Etrusky, Římany a Langobardy. Marche je region na východní straně střední Itálie. Díky vlivům Apenin, Jadranu a řek v regionu působí v Marche různá podnebí. Vinařské zóny se nacházejí jak v teplých, tak i v chladných podmínkách. Vápnité, jílovité a vápencové půdy přispívají k výraznému terroir a liší se podle charakteristické topografie regionu. Region je spojen neodmyslitelně s bílými víny Trebbiano a Verdicchio, stejně jako s červenými víny Rosso Cònero a Rosso Piceno pocházejícími z odrůdy Montepulciano. Největší podíl z pěstovaných odrůd zaujímají červená Sangiovese (22 %), Montepulciano (20 %) a bílá Verdicchio (14 %). Mezi další široce vysazované bílé odrůdy vinné révy patří Pinot Bianco, Malvasia Toscana a Pecorino. Vinice pokrývají kolem 15,6 tisíc hektarů a ročně vyprodukují 1,4 milionu hektolitrů vína.

Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC

Lacrima di Morro d'Alba DOC pokrývá celou administrativní oblast obcí Morro d'Alba, Monte S. Vito, S. Marcello, Belvedere Ostrense, Ostra a Senigallia s výjimkou oblastí na dně údolí a svahů obce Senigallia s výhledem na moře a mezi pobřežím a dálnicí. Na 182 hektarech vinic s roční produkcí 12 tisíc hektolitrů vína je základní odrůdou červená Lacrime. Víno se vyrábí ve verzích Rosso, Superiore a dezertní.

Navzdory svému starodávnému původu a osobitému stylu mohla vína z Lacrimy z Morro d'Alba jen málo konkurovat slavnějším italským vínům, jako jsou Barolo a Chianti, z nichž obě ve 20. století dosáhly popularity a prestiže. Odrůda byla téměř před vyhynutím. Před rokem 1985 činila výsadba vinné révy Lacrima pouze 1 hektar, ale nyní se rozšířila na téměř 100násobek této plochy. Kromě nezapomenutelného příběhu a chuti jsou vína Lacrima di Morro d'Alba také neobvyklá ve způsobu výroby. Používá se Governo Toscano (toskánská metoda), která přivádí víno do druhého kvašení přidáním čerstvého moštu bohatého na cukr lisovaného z částečně sušených hroznů. Podle předpisů DOC musí být tento proces proveden do 31. prosince roku sklizně.

Lacrima di Morro / Lacrima di Morro d’Alba DOC Rosso 2024

• Min. 85 % Lacryma + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 1 - 2 měsíce

• První uvedení na trh nejdříve 15. prosince ve sklizňové roce

Piemonte

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31 %), Moscato (22%), Dolcetto (13%) a Nebbiolo (10%). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Piemnote, to jsou čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Colli Tortonesi DOC

Colli Tortonesi DOC najdeme na dalekém východě Piemontu v provincii Alessandria. Rozkládá se od kopců Monferrato na západě k regionální hranici s Lombardií na východě, za níž leží Oltrepo Pavese. Vinařská zóna Colli Tortonesi pokrývá 30 obcí v kopcích kolem Tortony. Na 325 hektarech vinic se ročně vypěstuje 7,7 tisíc hektolitrů bílého, růžového, červeného vína i spumante. V rámci Colli Tortonesi DOC se nachází subzóna Monleale, kde je základní odrůdou červená Barbera. Monleale je omezeno na obce Tortona, Viguzzolo, Castellar, Guidobono, Casalnoceto, Volpeglino, Monleale, Berzano di Tortona, Pozzolgroppo, Sarezzano, Montemarzino, Momperone, Montegioco, Casasco, Brignano, Frascata a Volpedo. Všechny se nacházejí v provincii Alessandria, v srdci kopců Colli Tortonesi. Barbera je hlavní červené hroznové víno v této oblasti. Dobře se jí daří zvláště v kopcích orientovaných na jih v nadmořských výškách mezi 150–350 m. Vína vyrobená z této klasické italské odrůdy jsou typicky svěží a ovocná, s dobrou kyselinkou a strukturou.

Druhou subzónou je Terre di Libarna s lokální odrůdou Timorasso. Dominantní bílou odrůdou je živá, po citrusech vonící Cortese. Je to odrůda, jejíž vysoká přirozená kyselost jí umožňuje zůstat osvěžující a vyvážená i při vysoké úrovni zralosti. Ačkoli Cortese umí v Colli Tortonesi vyrábět dobrá vína, jeho nejlepší a nejslavnější inkarnace pochází z vinic Gavi na jihozápadě. Terre di Libarna zahrnuje vesnice Vignole Borbera, Borghetto di Borbera, Rocchetta Ligure, Cantalupo Ligure, Roccaforte Ligure, Cabella Ligure, Albera Ligure, Mongiardino Ligure, Grondona, Stazzano, Carrega Ligure a Dernice.

Colli Tortonesi DOC Superiore 2023

• Min. 85 % Barbera + ostatní nearomatické červené odrůdy

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 13 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve druhém roce po sklizni

Sardegna

Pouze malé procento ostrovní půdy je věnováno vinné révě. V roce 2020 bylo na ostrově obděláváno necelých 27 tisíc hektarů vinic s roční produkcí 684 tisíc hektolitrů vína. Najdeme zde odrůdy francouzského a španělského původu, jako na příklad Grenache (zde nazývané Cannonau), Carignan a Cabernet Sauvignon. Nejvíce „italskými“ odrůdami jsou zde Malvasia a Vermentino. Muškát bílý (Moscato Bianco) je všudypřítomný po celém Středomoří. Vedle těchto známých odrůd vinné révy se na ostrově pěstují poměrně unikátní odrůdy jako Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica a Nasco.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino di Gallura DOCG zahrnuje 1 170 hektarů vinic s roční produkcí 41 tisíc hektolitrů vína. Označení původu je vyhrazeno pro vína verzí Bianco, Superiore (Bianco), Spumante, Vendemmia Tarditiva a Passito. Produkční oblastí je Gallura, oblast nacházející se v severovýchodní části Sardinie a je překvapivě velká. Odpovídá zhruba provincii Olbia-Tempio. Ta sama se zhruba kryje s historickou oblastí Gallura. Dodnes se zde mluví galurským.

Půdní a klimatické podmínky této oblasti dávají vínům výjimečné projevy vůně, obsahu alkoholu, minerality a dobrou přirozenou kyselost i díky optimálním zvláštnostem z hlediska slunečního záření a průběžného větrání pěstebního prostoru.

Vermentino di Gallura DOCG Spumante 2024

• Min. 95 % Vermentino + ostatní nearomatické bílé odrůdy

• Max. nadmořská výška 500 m • Sekundární fermentace v lahvi nebo autoklávu

• Min. 10,5 % alkoholu

• Zrání min. 2 - 3 měsíce • První uvedení na trh v prosinci ve sklizňovém roce

Sicilia

Klasické středomořské klima Sicílie s trvale jasným slunečním svitem a spolehlivě mírnými srážkami je ideální pro produkci vinných hroznů. Teplé a suché klima znamená, že plísně a hniloby jsou omezeny na minimum, zejména v dobře větraných oblastech, které těží z pobřežních vánků. Díky nízkému tlaku chorob nejsou chemické postřiky téměř potřeba, takže sicilské víno se vyrábí z organických hroznů.

Hornatý relief ostrova má zásadní vliv na tvorbu a charakter půd. Etna dominující východnímu panoramatu ostrova a je zodpovědná za tmavé půdy bohaté na minerály, které charakterizují vinice Etna DOC. Vinná réva se nyní vysazuje výše na sopečných svazích, aby se využilo chladnějšího vzduchu a bohatších půd.

Ve vinařském světě je Sicílie známá především díky dezertnímu vínu Marsala, i když dnes se výrazněji prosazují zejména suchá vína z Etny. Na téměř 120 tisících hektarů vinic se na Sicílii vyrobí 5,9 milionů hektolitrů vína. To ji řadí na 4. místo mezi nejprodukčnějšími regiony Itálie. Nejvíce jsou zastoupeny z červených odrůd Nero d´Avola a z bílých Grillo.

Alcamo DOC

Alcamo DOC se nachází bezprostředně jihozápadně od Palerma. Je pojmenováno podle Alcamo, historického města ve východní části provincie Trapani. Jeho území zahrnuje devět obcí v okolí města, jmenovitě Calatafimi, Castellammare del Golfo, Gibellina, Balestrate, Camporeale, Monreale, Partinico, San Cipirello a San Giuseppe Jato.

Hrozny pro roční produkci necelých 10 tisíc hektolitrů vína se urodí na 160 hektarech vinic. Vyrábí se zde vína bílá, růžová, červená, šumivá i desertní. Základními bílými odrůdami, vedle mezinárodních Chardonnay, Müller-Thurgau a Sauvignon Blanc, jsou lokální odrůdy Ansonica, Grecanico Dorato, Grillo, a Catarratto. Základ pro výrobu červených vín tvoří mezinárodní Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a lokální odrůdy Perricone, Sangiovese, Frappato a Nero d’Avola.

Alcamo DOC Rosso Riserva 2022

• Min. 40% Cabernet Sauvignon, Frappato, Merlot, Perricone, Sangiovese, a/nebo Syrah; max. 10 % ostatních aromatických odrůd

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh v prosinci ve druhém roce po sklizni

Toscana

Toskánská vína jsou všeobecně známá a populární u široké veřejnosti. Jsou považována z to nejlepší, co italské vinařství může nabídnout. K jejich popularitě přispívá i bukolická krajina, která je, spolu s historickými městy, jedním z nejčastěji navštěvovaných turistických cílů. A samozřejmě samostatnou kapitolou italského turismu je putování po vinařských cestách. V Toskánsku se víno pěstuje na 57 tisících hektarech a toskánští vinaři dosahují vyrobí ročně 2,4 milionů hektolitrů vína.

Trojici ikonických toskánských vín tvoří Brunello di Montalcino, Chianti Classico a Vino Nobile di Montepulciano. Vedle nich je však Toskánsko domovem řady dalších skvělých vín jako jsou vína z oblasti Bolgheri nebo Maremma nebo San Gimignana, známého svým bílým Vernaccia di San Gimignano.

Vernaccia di San Gimignano DOCG

San Gimignano DOC se nachází severně od Sieny v srdci Toskánska ve střední Itálii. Toto město zapsné na seznamu světového dědictví UNESCO je bohaté na vinařskou historii s vinařskými tradicemi sahajícími až do etruské éry. Vernaccia di San Gimignano je jediné bílého vína DOCG v Toskánsku. Většina vinic obklopujících toto středověké město je věnována výrobě tohoto velmi vychvalovaného bílého vína. Oblast produkce a objemy ostatních vín povolených v regionu se totiž zmenšily. Na 580 hektarech vinic dosahuje roční produkce více jak 35 tisíc hektolitrů bílého vína. Vyrábí se ve formátu Bianco a Riserva.

Vernaccia di San Gimignano DOCG Riserva 2023

• Min. 60 % Vernaccia di San Gimignano + ostatní nearomatické odrůdy (max. 10 % Riesling a/nebo Sauvignon Blanc)

• Max. nadmořská výška 500 m

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 11 měsíců, včetně 3 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh v prosinci v prvním roce po sklizni

Barva vína je slámově žlutá se zlatavými odlesky, které se zráním více zvýrazní. Na čichové úrovni se nacházejí jemné vůně s ovocnými vůněmi, které se mohou rafinovaností vyvinout do kořenitých a minerálních tónů. Na patře mají vína suchou, harmonickou, pikantní chuť, někdy s charakteristickou mandlovou dochutí.

Veneto

Region Veneto lze zhruba rozdělit do tří geografických oblastí, které se vyznačují rozdílnou topografií a geologií.

Pro severovýchodní část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, pláněmi na obou stranách řeky Piave a pobřežím Jaderského moře je typické slavné Prosecco.

V centrální části Veneta, kolem Vicenze a Padovy, se nachází kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Ačkoli pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství vína, pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC.

Západní část podél východního okraje jezera Garda a řeky Adige produkuje svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino od břehů jezera Garda. Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto. V kopcích kolem města Soave je doma proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega.

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. O kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality. To, co proslavilo region Veneto ve světě vína, je především šumivé Prosecco, bílé Soave, červené Valpolicella a zejména Amarone.

Custoza DOC

Custoza DOC je denominace, která zahrnuje 1 280 hektarů vinic s roční produkcí 1 milion lahví bílého, šumivého i dezertního vína. Základními odrůdami jsou Cortese, Friulano, Garganega a Trebbiano. Oblast výroby vína Custoza DOC představuje kopcovitý pás, který se rozvíjí mezi okolím města Verona a Gardským jezerem, zatímco jihozápadní oblast lemuje řeka Mincio. Krajina, která charakterizuje produkční oblast Custoza DOC, se vyznačuje hustou řadou protáhlých kopců, s rozdíly ve výšce obecně mezi 50 a 100 metry. Klima oblasti Custoza DOC je na celém území v podstatě konstantní a vyznačuje se horkými, ale ne dusnými léty a relativně chladnými zimami, zmírněnými blízkostí jezera Garda, které vytváří mikroklima příznivé pro pěstování vinné révy. Kopcovité reliéfy umožňují zahřátí svahů během dne a akumulaci čerstvého vzduchu v noci, což je optimální situace pro rozvoj aromatických vlastností bílých hroznů.

Custoza DOC Bianco 2024 

• Min. 70 % Cortese, Friulano, Garganega a/nebo Trebbiano Toscano + max. 45 % některé z těchto odrůd; max. 30 % Chardonnay, Malvasia, Manzoni Bianco, Pinot Bianco, Riesling a/nebo Welschriesling

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr max. 7 g/l

• Zrání min. 3 měsíce

• První uvedení na trh 1. prosince ve sklizňovém roce

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.