Italové rozlišují díky specifikům tamního života sever a jih svojí země. Pro potřeby nových ročníků italských vín uváděných na trh v listopadu ani s takovým členěním nevystačíme. Listopadová nabídka je tak rozsáhlá, že samostatně uvádíme vína z Piemontu, ze severu, jihu a centrální části Itálie.

V tomto výběru vín ze severní Itálie jsou nejvíce zastoupena vína z Benátska. Z nich určitě stojí za povšimnutí Amarone della Valpolicella DOCG Riserva 2020, víno mimořádných kvalit, které ve světě právem patří k těm nejoblíbenějším z Itálie. Amarone se pěstuje nedaleko jezera Lago di Garda na vinicích určených pro Soave. Technologie jeho výroby, vybrané místní odrůdy a terroir jsou základem jeho úspěchu. Na severu jsou vinice lemované pohořím Alp a jih ohraničuje řeka Adige s městem Verona.

Ale i ostatní regiony severu Itálie mají co nabídnout. Připomeňme třeba směsi lokálních a červených odrůd červených i bílých vín z Trentino-Alto Adige a nebo šumivá vína z regionu Friuli-Venezia Giulia.

Nejdříve však stručný přehled nových ročníků vín ze severních regionů uváděných v listopadu na trh.

Emilia-Romagna

Colli Bolognesi DOC Bologna Rosso Riserva 2021

Colli Bolognesi DOC Barbera Riserva 2021

Friuli-Venezia Guilia

Friuli Colli Orientali DOC Pignolo di Rosazzo 2020

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC Spumante 2022

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC Ribolla Gialla Spumante 2022

Lombardia

Riviera del Garda Classico DOC Valtènesi Rosso Riserva 2022

Trentino-Alto Adige

Teroldego Rotaliano DOC Riserva 2022

Trentino DOC Bianco Riserva 2023

Trentino DOC Rosso Riserva 2023

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Riserva 2021

Veneto

Amarone della Valpolicella DOCG Riserva 2020 

Bagnoli Friularo / Friularo di Bagnoli DOCG Rosso 2023

Bagnoli Friularo / Friularo di Bagnoli DOCG Riserva 2022

Bardolino Superiore DOCG 2023

Colli Berici DOC Rosso Riserva 2022

Colli Berici DOC Rosso Barbarano Riserva 2022

Colli Berici DOC Riserva 2022

(pro Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenére, Merlot nebo Tai Rosso)

Colli di Conegliano DOCG Rosso 2022

Colli di Conegliano DOCG Rosso Riserva 2021

Colli di Conegliano DOCG Refrontolo 2022

Colli Euganei DOC Rosso Riserva 2022

Custoza DOC Riserva 2023

Lison-Pramaggiore DOC Rosso Riserva 2022

Lison-Pramaggiore DOC Merlot Riserva 2022

Lison-Pramaggiore DOC Refosco Riserva 2022

Montello Rosso / Montello DOCG Superiore 2022

Piave DOC Raboso 2022

Piave DOC Cabernet Riserva 2022

Soave Superiore DOCG Riserva 2023

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Casetta Riserva 2021

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Enantio Riserva 2021

Emilia-Romagna

Region Emilia-Romagna najdeme jižně od řeky Pád a rozléhá se od Jaderského moře téměř k západnímu pobřeží. Jeho hlavním a největším městem je Bologna. Spojuje dvě historické oblasti: Emilia na západě a Romagna na pobřeží na východě. Devět mil Ligurie je vše, co odděluje Emilii-Romagna od Ligurského moře. Emilia-Romagna je známá jako mekka jídla v čele s městy Bologna, Modena, Reggiano a Parma. Historie vinařství Emilia-Romagna sahá až do sedmého století před naším letopočtem. Vinnou révu sem zavedli Etruskové a později ji převzali Římané, kteří využívali silnici Via Aemilia (po které je region pojmenován) k přepravě vína mezi jeho městy.

Ve vinařském světě je Emilia-Romagna známá především díky kdysi velmi oblíbeným perlivým červeným vínům vyrobeným z Lambrusca. Zdá se, že nastává renesance jejich obliby. Region má 2 DOCG, 19 DOC a 9 IGP. Výrobou vína se řadí na třetí místo mezi italskými regiony za Benátsko a Puglii. V roce 2022 vyrobila Emilia-Romagna 6,1 milionu hektolitrů vína. Se svými 53 000 hektary vinic zaujímá páté místo. Hlavními odrůdami v regionu jsou Trebbiano (30 %), Lambrusco (18 %) a Sangiovese (16 %) a vyrábí se o něco více bílého vína než červeného.

Colli Bolognesi DOC

Colli Bolognesi DOC Bologna Rosso Riserva 2021

• Min. 50 % Cabernet Sauvignon

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, včetně 5 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Colli Bolognesi DOC Barbera Riserva 2021

• Min. 85 % Barbera

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, včetně 5 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Friuli-Venezia Guilia

V regionu Friuli-Venezia Giulia se nachází 28,5 tisíc hektarů vinic s roční produkcí necelých 2,2 milionů hektolitrů vína.

Region je charakteristický převahou malých vinařství, zaměřených na kvalitu a často i na pěstování řady místních tradičních odrůd révy jako jsou Friulano a Verduzzo nebo Picolit a Vitovska.

Milovníkům vína je region Friuli - Venezia Giulia známý především bílým vínem z odrůd Pinot Grigio (26 % plochy) a Friulano (9%). Nejpěstovanější červenou odrůdou je Merlot (15 %).

Charakter vína záleží na tom, zda se urodilo ve středomořském podnebí na jihu nebo v kopcích alpského předhůří na severu s kontinentálním podnebím. Najdete zde obvykle svěží vína ovocného stylu, jak by se dalo očekávat od vinařské zóny s chladným podnebím. Osvěžující vína vytváří Friulano nebo Verduzzo. 

Friuli Colli Orientali DOC

Friuli Colli Orientali DOC Pignolo di Rosazzo 2020

Min. 85 % Pignolo

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 48 měsíců

• První uvedení na trh listopad ve čtvrtém roce po sklizni

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC Spumante 2022

• Jakýkoliv poměr Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a/nebo Pinot Nero

• Fermentace v autoklávech min. 90 dnů (30 dnů při promíchávání)

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr od extra brut po extra dry

• Zrání min. 24 měsíců

• První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Friuli / Friuli Venezia Giulia DOC Ribolla Gialla Spumante 2022

• Min. 85 % Ribolla Gialla, max. 15 % Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a/nebo Pinot Nero

• Fermentace v autoklávech min. 18 měsíců (9 měsíců při promíchávání)

• Min. 11 % alkoholu

• Zbytkový cukr od extra brut po extra dry • Zrání min. 24 měsíců

• První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Lombardia

Region je s 24 705 ha vinic a výrobou 1,5 milionu hl vína na osmém místě mezi italskými regiony. Poměr produkce vína je přibližně půl bílého a půl červeného/růžového. Hlavními odrůdami v regionu jsou Croatina (17 %), Pinot Nero (14 %), Chardonnay (13 %) a Barbera (12 %).

Účinek klimatu každého z lombardských jezer je zvláště cenný v chladnějších a vyvýšenějších oblastech. Dobrým příkladem toho je Valtellina dramaticky orámovaná centrálními Alpami. Její vinice leží v nadmořských výškách mezi 230 a 765 metry a jsou chlazeny alpskými vánky, které vanou z východu na západ údolím. Stejně tak Franciacorta, jejíž vinná réva roste v kopcích jižně od jezera Iseo, využívá pozitivního vlivu jeho vodní plochy. Nejpozoruhodnější mezi nízko položenými vinicemi v Lombardii jsou ty v Pádské nížině: Oltrepo Pavese, Mantovano a San Colombano al Lambro.

Riviera del Garda Classico DOC Valtènesi Rosso Riserva 2022

• 10 - 45 % Sangiovese, 30 – 50 % Montepulciano, min. 10 % Cesanese, max. 30 % jiných červených odrůd

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 48 měsíců

• První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige je nejsevernější vinařská oblast Itálie, která se nachází přímo na hranici s Rakouskem. Celkově má region 15 800 ha vinic, z toho 86 % se nachází v horách a 14 % v pahorkatinách. V roce 2022 vyprodukovalo Trentino-Alto Adige 1,3 milionů hektolitrů vína, z toho více než 70 % bílého.

V Trentinu jsou původními odrůdami červené révy Marzemino v oblasti jižně od Trenta (Isera a Seresi), Teroldego v rovině Rotaliana severně od Trenta a Schiava (ve variantách Schiava Grigio, Schiava Grossa a Schiava Gentile) výše k provinčním hranicím s Alto Adige. Enantio je rozšířeno také v oblasti hraničící s provincií Verona. V oblasti Trento jsou také Pinot Grigio, Pinot Nero a Cabernet. Nejpěstovanější bílé odrůdy révy vinné jsou mezinárodní (Chardonnay a Pinot Blanc), které spolu s Pinot Nero se používají též pro výrobu sektu klasickou metodou. V Alto Adige mezi původními červenými odrůdami révy vinné najdeme jako v Trentinu Schiavu (Vernatsch), ale také Lagrein. Mezi mezinárodní révou vyniká Pinot Noir, který pro něj našel jedno z nejvhodnějších území v oblasti Egna-Ora. Mezi bílými hrozny ve stejné oblasti najdeme Gewürztraminer, v údolí Isarco a v údolí Venosta najdeme také Kerner a Sylvaner. Rozšířené jsou také Moscato Rosa a Moscato Giallo (Rosenmuskateller a Goldmuskatelle)r. Oblast Terlano je charakteristická porfyrovými formacemi, které dodávají vínům příjemnou mineralitu i úctyhodnou charakteristiku dlouhověkosti.

Teroldego Rotaliano DOC

Teroldego Rotaliano DOC Riserva 2022

• 100 % Teroldego

• Min. 12 % alkoholu

• Zbytkový cukr: „Secco“ na etiketě - max. 4–9 g/l v závislosti na celkové kyselosti vína. 

Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Trentino DOC Rosso Riserva 2023

• Platí pro Riserva Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Lagrein, Marzemino, Merlot Moscato Rosa, Pinot Nero, Rebo nebo Schiava Gentile

• Min. 85 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Lagrein, Marzemino, Merlot Moscato Rosa, Pinot Nero, Rebo nebo Schiava Gentile

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

rvní uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Trentino DOC Bianco Riserva 2023

• Platí pro Riserva Chardonnay, Kerner, Manzoni Bianco ,Pinot Bianco, Pinot Grigio, Riesling Reneno nebo Sauvignon Blanc

• Min. 85 % Chardonnay/Kerner/Manzoni Bianco/Pinot Bianco/Pinot Grigio/Riesling Reneno nebo Sauvignon

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Riserva 2021

• Min. 85 % Casetta nebo Enantio

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců

• První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Veneto

Region Veneto lze zhruba rozdělit do tří geografických oblastí, které se vyznačují rozdílnou topografií a geologií.

Pro severovýchodní část v blízkosti benátské laguny, mezi kopci kolem města Treviso, pláněmi na obou stranách řeky Piave a pobřežím Jaderského moře je typické slavné Prosecco.

V centrální části Veneta, kolem Vicenze a Padovy, se nachází kopce Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Ačkoli pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství vína, pouze kvalitnější vína z výše položených oblastí získaly status DOC.

Západní část podél východního okraje jezera Garda a řeky Adige produkuje svěží bílá vína Bianco di Custoza a Garda a také osvěžující, nenáročné Bardolino od břehů jezera Garda. Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella s vyhlášeným Amarone a Recioto. V kopcích kolem města Soave je doma proslulé stejnojmené víno, jehož podstatnou složkou je odrůda Garganega.

Veneto je se svými 86.970 hektary vinic po Sicílii rozlohou vinic druhým největším regionem Itálie. Roční produkce téměř 13 milionů hektolitrů řadí tento region na 1. místo. O kvalitě zdejších vín svědčí i fakt, že se svými 14 apelacemi DOCG a 29 DOC, je po Piemontu regionem s druhým největším počtem apelací těchto označení kvality. To, co proslavilo region Veneto ve světě vína, je především šumivé Prosecco, bílé Soave, červené Valpolicella a zejména Amarone.

Amarone della Valpolicella DOCG

Amarone della Valpolicella DOCG Riserva 2020

• 45–95 % Corvina a/nebo Corvinone; 5–30 % Rondinella; maximálně 25 % ostatních červených odrůd (z toho žádná jednotlivá odrůda nesmí překročit 10 % a všechny aromatické odrůdy dohromady nesmí překročit 10 %)

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 48 měsíců

První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Amarone se pěstuje nedaleko jezera Lago di Garda na vinicích určených pro Soave. Z použitých odrůd Corvina přináší vínu višňové a fialkové aroma. Rondinella není aromatická. Její plusy jsou, že odolává nemocem a hodí se k sesychání. Tyto odrůdy jsou někdy doplněné odrůdou Molinara, která dodává jemnou chuť. Hrozny se suší 3 – 4 měsíce, až se obsah vody sníží o třetinu. Výsledkem je zvýšený obsah cukru, taninu, kyselin a díky vyššímu obsahu glycerinu i výraznější aroma. Po dlouhém zrání v dubových sudech má víno temně červenou až granátovou barvu. Aroma je intenzivní, komplexní a plné ovoce. Přítomny jsou vůně ostružiny, jeřabiny, švestky, ale i kávu a čokoládu. Chuť vína je plná a silná. Postupně se v něm rozvíjí sekundární tóny jako tabák. Víno se hodí i k dlouhodobé archivaci.

Bagnoli Friularo / Friularo di Bagnoli DOCG

Bagnoli Friularo / Friularo di Bagnoli DOCG Rosso 2023

• Min. 90 % Friularo

• Min. 11,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Bagnoli Friularo / Friularo di Bagnoli DOCG Riserva 2022

• Min. 90 % Friularo

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců v dubovém sudu

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Bardolino Superiore DOCG

Bardolino Superiore DOCG 2023

• 35–80 % Corvina a/nebo Corvinone (max. 20 % Corvinone); 10–40 % Rondinella; max. 15 % Molinara; maxi. 20 % jiných červených odrůd, z nichž jednotlivé odrůdy nesmí překročit 10 %

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Colli Berici DOC

Colli Berici DOC Rosso Riserva 2022

• 50–65 % Merlot; min. 20 % Tai Rosso; max. 30 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, a/nebo Pinot Nero; max. 15 % jiných červených odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Colli Berici DOC Rosso Barbarano Riserva 2022

• 100 % Tai Rosso

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Colli Berici DOC Riserva 2022(platí pro jednoodrůdová vína Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenére, Merlot nebo Tai Rosso)

• Min. 85 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenére, Merlot nebo Tai Rosso

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Colli di Conegliano DOCG

Colli di Conegliano DOCG Rosso 2022

• 10–40 % Merlot; min. 10 % Cabernet Franc; min. 10 % Cabernet Sauvignon; max. 20 % Manzoni Nero a/nebo Refosco

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu a 3 měsíce v lahvi

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Colli di Conegliano DOCG Rosso Riserva 2021

• 10–40 % Merlot; min. 10 % Cabernet Franc; min. 10 % Cabernet Sauvignon; max. 20 % Manzoni Nero a/nebo Refosco

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, včetně 12 měsíců v dubovém sudu

První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Colli di Conegliano DOCG Refrontolo 2022

• Min. 95 % Marzemino

• Min. 14,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 6 měsíců v dubovém sudu a 3 měsíce v lahvi

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Colli Euganei DOC

Colli Euganei DOC Rosso Riserva 2022

• Směs Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, a/nebo Merlot (max. 85 % jedné odrůdy); max. 10 % Raboso

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Custoza DOC

Custoza DOC Riserva 2023

• Min. 70 % Cortese, Friulano, Garganega, a/nebo Trebbiano Toscano, max.45 % jkékoliv jiné odrůdy; max. 30 % Chardonnay, Malvasia, Manzoni Bianco, Pinot Bianco, Riesling, a/nebo Welschriesling

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Lison-Pramaggiore DOC

Lison-Pramaggiore DOC Rosso Riserva 2022

• Min. 50 % Merlot; max. 50 % Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, a/nebo Refosco dal Peduncolo Rosso

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Lison-Pramaggiore DOC Merlot Riserva 2022

• Min. 85 % Merlot

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Lison-Pramaggiore DOC Refosco Riserva 2022

• Min. 85 % Refosco dal Peduncolo Rosso

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Montello Rosso / Montello DOCG

Montello Rosso / Montello DOCG Superiore 2022

• 40–70 % Cabernet Sauvignon; 30–60 % Cabernet Franc, Carmenère, a/nebo Merlot; max. 15 % jiných červených odrůd

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců, včetně 12 měsíců v dubovém sudu a 6 měsíců v lahvi

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Piave DOC

Piave DOC Raboso 2022

• Min. 50 % Merlot; max. 50% Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, a/nebo Raboso

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Piave DOC Cabernet Riserva 2022

• Min. 85% Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a/nebo Carmenère

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Piave DOC Merlot Riserva 2022

• Min. 85% Merlot

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

První uvedení na trh listopad ve druhém roce po sklizni

Piave Malanotte / Malanotte del Piave DOCG

Piave Malanotte / Malanotte del Piave DOCG 2021

• Min. 70 % Raboso Piave; max. 30 % Raboso Veronese; max. 5 % jiných červených odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců, včetně 6 měsíců v lahvi

První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Soave Superiore DOCG

Soave Superiore DOCG Riserva 2023

• Min. 70 % Garganega; max. 30 % Trebbiano di Soave a/nebo Chardonnay; max. 5 % jiných bílých odrůd

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 - 13 měsíců

První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Casetta Riserva 2021

• Min. 85 % Casetta

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců

První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Valdadige Terradeiforti / Terradeiforti DOC Enantio Riserva 2021

• Min. 85 % Lambrusco a Enantio

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 36 měsíců

První uvedení na trh listopad ve třetím roce po sklizni

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.