Listopad je první z měsíců, ve kterých vinařství napříč celou Itálií představují ve velké míře nové ročníky svých vín. A tak tomu bude i v průběhu zimních měsíců až do března. Proto, i když se v našem přehledu jedná jen o výběr toho zajímavého, nezbývá než přehled rozdělit do několika částí. V této první půjde výhradně o nové ročníky vín z Piemontu. Najdeme mezi nimi staré známé odrůdy jako Nebbiolo, Barbera nebo Dolcetto. A protože se jedná o vína z různých oblastí Piemontu s různými kritérii jejich výroby, je to příležitost k jejich porovnání. Ten, kdo hledá něco nového z autochtonních odrůd, bude mít příležitost ochutnat například červené Ruchè z Castagnole Monferrato nebo Croatina z Colli Tortonesi. A i když Piemont, to jsou především červená vína, ani milovníci bílých vín nepřijdou zkrátka. Což takhle zkusit Cortese z Colli Tortonesi nebo z Gavi. Pojďme se tedy podívat, co je v Piemontu v listopadu nového.

Piemonte

Region Piemonte má 43 872 hektarů vinic registrovaných v roce 2020. Roční produkce představuje 2,6 milionu hektolitrů kvalitních vín. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) a Nebbiolo (10%). Region má 18 apelací DOCG. To je nejvíce ze všech italských regionů. Společně s Toskánskem mají i nejvíce apelací DOC (41).

Ve vinařském světě je Piemonte nejlépe známý pro dvojici velkých vín Barolo a Barbaresco, spolu s dalšími oblíbenými červenými víny vyrobenými z Barbera a Dolcetto, bílým Gavi a šumivým Asti.

Stejně jako Toskánsko je Piemont druhým takovým regionem Itálie, kde najdeme tak mimořádně oceňovaná vína. Nebo je prvním? Tu otázku je lepší nerozhodovat. Stejně jako francouzští milovníci červeného vína nikdy nevyřeší otázku, zda Bordeaux nebo Burgogne je kolébkou toho top francouzského červeného, podobné je to i v Itálii. Jak Barolo z Piemontu, tak Brunello z Toskánska má své ortodoxní zastánce. Stejně jako v Burgundsku i v Piemontu drží jeho pověst mnoho malých rodinných vinařství zaměřených na kvalitu.

Piemnote, to jsou čtyři zásadní oblasti pěstování vinné révy, Langhe, Monferrato, Asti a Sever Piemontu, kde se jednotlivé apelace často překrývají.

Barbera d’Alba DOC

Vinařská oblast Alba zahrnuje jak vinice v okolí města Alba, tak na okolních kopcích Langhe a překrývá se s oblastmi dvou nejznámějších piemontských červených vín – Barolo a Barbaresco. Všude kolem Alby jsou zvlněné kopce, které se staly symbolem piemontské krajiny. Vinné révě Barbera se zde daří v jílovitých půdách bohatých na vápenec. Nejlepší vína Barbera d'Alba pocházejí z vinic na svahu poblíž Barola.

Na 1296 hektarech dosahuje roční produkce 82 tisíc hektolitrů červeného vína ve verzích Rosso a Superiore. Základní odrůdou je červená Barbera. V oblasti je vyčleněna subzóna Castellinaldo. Barbera d'Alba se získává z čisté vinifikace hroznů z révy Barbera, i když v některých případech malá směs s Nebbiolo umožňuje utlumit charakteristickou kyselost révy. Vína Barbera d'Alba jsou obecně ceněna pro svou sytou barvu, nízký obsah taninů a vysokou úroveň kyselin. V mládí nabízejí čerstvé příchutě třešní, borůvek a malin. Relativně bohaté, odvážné a chutné, nejsilnější příklady lze přirovnat k Barolo nebo Barbaresco.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červené Barbera d’Alba DOC Superiore 2023.

Barbera d’Alba DOC Superiore 2023

Základní kritéria Barbera d’Alba DOC Superiore 2023:

• Min. 85 % Barbera; max. 15 % Nebbiolo

• Max. nadmořská výška 650 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců, z toho min. 4 měsíce v dubovém sudu

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Barbera d'Alba Superiore DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Barbera d'Alba Superiore DOC je ovocný, charakteristický a na patře je víno suché, pikantní, harmonické.

Barbera byla v minulosti považována za „rustikální“ víno, ale postupem času si získala popularitu u veřejnosti, protože se ukázalo, že je schopna nabídnout vhodnými vinařskými postupy jak vynikající hotová vína, tak vína střední trvanlivosti. a dobré stavby, které odolávají času a potvrzují i po mnoha letech nejpůvodnější vlastnosti země a vinné révy mimořádné prestiže. Mezi organoleptické vlastnosti Barbera d'Alba Superiore DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Barbera d'Alba Superiore DOC je ovocný, charakteristický a na patře suché, pikantní, harmonické.

Colli Tortonesi DOC

Colli Tortonesi DOC najdeme na dalekém východě Piemontu v provincii Alessandria. Rozkládá se od kopců Monferrato na západě k regionální hranici s Lombardií na východě, za níž leží Oltrepo Pavese. Vinařská zóna Colli Tortonesi pokrývá 30 obcí v kopcích kolem Tortony. Na 325 hektarech vinic se ročně vypěstuje 7,7 tisíců bílého, růžového, červeného vína i spumante.

V rámci Colli Tortonesi DOC se nachází subzóna Monleale, kde je základní odrůdou červená Barbera. Monleale je omezeno na obce Tortona, Viguzzolo, Castellar, Guidobono, Casalnoceto, Volpeglino, Monleale, Berzano di Tortona, Pozzolgroppo, Sarezzano, Montemarzino, Momperone, Montegioco, Casasco, Brignano, Frascata a Volpedo. Všechny se nacházejí v provincii Alessandria, v srdci kopců Colli Tortonesi. Barbera je hlavní červené hroznové víno v této oblasti. Dobře se jí daří zvláště v kopcích orientovaných na jih v nadmořských výškách mezi 150–350 m. Vína vyrobená z této klasické italské odrůdy jsou typicky svěží a ovocná, s dobrou kyselinkou a strukturou.

Druhou subzónou je Terre di Libarna s lokální odrůdou Timorasso. Dominantní bílou odrůdou je živá, po citrusech vonící Cortese, hroznová odrůda, jejíž vysoká přirozená kyselost jí umožňuje zůstat osvěžující a vyvážená i při vysoké úrovni zralosti. Ačkoli Cortese umí v Colli Tortonesi vyrábět dobrá vína, jeho nejlepší a nejslavnější inkarnace pochází z vinic Gavi na jihozápadě. Terre di Libarna zahrnuje vesnice Vignole Borbera, Borghetto di Borbera, Rocchetta Ligure, Cantalupo Ligure, Roccaforte Ligure, Cabella Ligure, Albera Ligure, Mongiardino Ligure, Grondona, Stazzano, Carrega Ligure a Dernice.

V listopadu se poprvé objeví bílé Colli Tortonesi DOC Cortese Riserva 2023 a červené Colli Tortonesi DOC Barbera Riserva 2022 a Colli Tortonesi DOC Croatina Riserva 2022.

Colli Tortonesi DOC Cortese Riserva 2023

Základní kritéria Colli Tortonesi DOC Cortese Riserva 2023:

• Min. 95 % Cortese

• Min. 10,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Všech třicet obcí Colli Tortonesi DOC má společného jmenovatele. Tím je geologická a klimatická predispozice k produkci vysoce kvalitních vín. Pro všechna vína Colli Tortonesi DOC je charakteristická výrazná chuť způsobená jílovito-marylovými půdami, které přenášejí lithium do hroznů a následně do vína, což mu dává jedinečné vlastnosti. Získaná vína mají díky své zvláštní mineralitě silnou predispozici ke zrání, a to i v případě bílých. Mezi organoleptickými vlastnostmi Colli Tortonesi Cortese Riserva DOC dominuje slámově žlutá barvu. Čichový profil vína Colli Tortonesi Cortese Riserva DOC je jemný, příjemný, perzistentní, charakteristický a na patře suché, svěží.

Colli Tortonesi DOC Barbera Riserva 2023

Základní kritéria Colli Tortonesi DOC Barbera Riserva 2022:

• Min. 85 % Barbera

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

• První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Přední červenému hroznovému vínu v této oblasti, Barbera, se zde dobře daří v kopcích, zvláště když se pěstuje na svazích orientovaných na jih v nadmořských výškách mezi 150–350 m. Vína vyrobená z této klasické italské odrůdy jsou typicky svěží a ovocná, s dobrou kyselinkou a strukturou. Organoleptické vlastnosti Colli Tortonesi Barbera Riserva DOC zahrnují barvu. Čichový profil vína Colli Tortonesi Barbera Riserva DOC je charakteristický a na patře je suché a pikantní.

Colli Tortonesi DOC Croatina Riserva 2022

Základní kritéria Colli Tortonesi DOC Croatina Riserva 2022:

• Min. 85 % Croatina

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

• První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti Colli Tortonesi Croatina Riserva DOC patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Colli Tortonesi Croatina Riserva DOC je intenzivní, charakteristický a na patře suché, pikantní, plné, lehce tříslovité, svěží.

Cortese ("Corteis") z Piemontu je původní bílá réva pěstovaná v Piemontu od 18. století. Vyskytuje se hlavně jižně od Alessandrie, od Ovady po Colli Tortonesi. Je velmi dobře známá v Piemontu od 18. století a ve své době patřila k nejpěstovanějším v této oblasti. Riziko zmizení Cortese představovala Fyloxéra, která postihla téměř všechny evropské vinice. Odrůda Cortese byla znovu objevena Mariem Soldati na počátku 50. let 20. století. Ale právě v oblasti kolem Gavi se Cortese může pochlubit velkou tradicí a dosahuje nejvyšší úrovně kvality. Cortese di Gavi byla druhou denominací DOCG v Itálii. V Lombardii najdeme v Oltrepo Pavese Cortese DOC, vinifikované jako neperlivé nebo perlivé. V Benátsku se Cortese nachází v Garda Cortese DOC a v Bianco di Custoza DOC pod synonymem Bianca Fernanda.

Cortese dává vínům vysokou koncentraci cukru, vysokou kyselost s nízkým obsahem alkohol. Vína jsou měkká a jemně vonící, liší se v závislosti na pěstitelské oblasti. Dlouhotrvající zjemnění v láhvi poskytuje víno s velkým charakterem a komplexností. Cortese proslavila vína, která pocházejí z oblasti Gavi. V Gavi a v Alto Monferrato se tichá vína, ale i šumivá vína vinifikují se 100 % Cortese. Piemonte specifikace Cortese DOC vyžaduje pouze minimálně 85 procent odrůdy hroznů.

Croatina je známá od druhé poloviny 19. století, ale její stopy lze nalézt již od středověku v údolí Versa, v oblasti Roverscala, v Oltrepò Pavese. V Oltrepò Pavese se vinná réva také běžně nazývá Bonarda. Z Oltrepò Pavese se Croatina, odolnější než jiné odrůdy vůči chorobám a zejména proti padlí, rozšířila do nedalekého Colli Piacentini a Piemontu do oblastí Novara a Vercelli. Croatina se poté rozšířila také do Benátska a Sardinie. V Piemontu se také vyskytuje v oblasti Cuneo (zejména v oblasti Roero, stále pod názvem Bonarda) a v oblasti Alessandria, zejména v kopcích Tortonesi. Pěstební plocha Croatina v Itálii nepřesahuje 4000 hektarů.

Croatina dává sladké, ovocné a květinové víno s dobrým obsahem alkoholu a suchou chutí, plné a nepříliš kyselé. Často se vinifikuje v kombinaci s jinými odrůdami, například v Piemontu, Bonarda a Vespolina a v Oltrepò Pavese je to Barbera a Uva Rara, kterým Croatina dodává barvu a jemnost.

Dogliani DOCG

Dogliani DOCG je oblast, která se nachází na jihu Piemontu, v jižní části Langhe. V této oblasti je to nejvyšší a nejchladnější část území Langhe, protože je blízko k horám Ligurských Apenin a Přímořských Alp. Dogliani je území, které je mostem mezi Barolo Langhe, s nímž sousedí na severu, a Langhe Alto na jihu, které je známé pěstováním lískových ořechů. Na západě hraničí s rovinou Cuneo s farmami bohatými na dobytek. Na východě sousedí s údolím Belbo s dlouhou historií pěstování muškátu a jeho vůněmi. Zde najdeme nejpřívětivější klima pro Dolcetto, které jinak trpí nadměrným horkem a své jemné aroma si zachovává pouze při určité rovnováze teplot. Kopce tvoří složitý a rozvětvený vzor pásů země („langhe“) tvarovaných řekami do řady od 250 do 700 metrů nad mořem.

V oblasti Dogliani DOCG najdeme 449 hektarů vinic, na nichž se ročně urodí 16 tisíc hektolitrů červeného vína. Základní odrůdou je Dolcetto. Produkuje se ve verzích Rosso a Superiore. V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Dogliani DOCG Rosso 2023 a Dogliani DOCG Superiore 2023.

Dogliani DOCG Rosso 2023

Základní kritéria Dogliani DOCG Rosso 2023:

• 100 % Dolcetto

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Dogliani DOCG Superiore 2023

Základní kritéria Dogliani DOCG Superiore 2023:

• 100 % Dolcetto

• Min. 13 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Dolcetti di Dogliani jsou vína s intenzivní rubínovou barvou, která postupem času vyvine lehkou tendenci ke granátu. Voní po červeném a kulatém ovoci. Na patře se vyznačuje jemnou texturou tříslovin elegantně vyváženou přirozenou jemností. Tradičně každodenní víno Dolcetto dosahuje maximálního vyjádření svého potenciálu v označení Dogliani DOCG. Zůstává však vínem, které se má pít mladé nebo v žádném případě není specificky vhodné pro dlouhé zušlechťování.

Mezi organoleptické vlastnosti Dogliani DOCG patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Dogliani DOCG je ovocný, charakteristický a na patře suché, harmonické.

Dolcetto d’Alba DOCG

Oblast Dolcetto d'Alba DOC se rozkládá na území 35 obcí v okolí Alby. Na rozloze 677 hektarů vinic dosahuje roční produkce 39 tisíc hektolitrů červeného vína. To se vyrábí ve verzi Rosso a Śuperiore.

Viniční kopce jižního Piemontu, které se nacházejí napravo od řeky Tanaro, byly po staletí domovem vinné révy Dolcetto, která vznikla na jejich svazích. Langhe jsou doslova „Langues“, pruhy země, které se rozprostírají v živé hře profilů, modulované měnícími se ročními obdobími.

Na území Langa nachází Dolcetto své ideální prostředí. Jílovitá opuka dává svěží a elegantní víno. Jeho pěstování lze rozdělit do dvou hlavních pásem. Jedno zahrnuje území oblasti Barolo a Barbaresco, kde se získávají více strukturovaná vína. Druhé se prostírá od Alby nahoru do údolí Belbo, kde geologická struktura se projevuje v jemnějších a lehčích tónech.

Dolcetto je právem považováno za víno s jednoduchým a rustikálním charakterem, s více či méně intenzivní rubínově červenou barvou ve vztahu k typu půdy a hlubokými, velmi výraznými fialovými odlesky. Jeho vůně je vinná a voňavá s lákavými ovocnými nádechy, ve kterých jsou rozeznatelné třešně a švestky. Chuť je rozhodně suchá, s mírnou kyselinkou, jemnou a lákavou hořkostí. V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Dolcetto d’Alba DOCG Superiore 2023.

Dolcetto d’Alba DOCG Superiore 2023

Základní kritéria Dolcetto d’Alba DOCG Superiore 2023:

• 100 % Dolcetto

• Max. nadmořská výška 650 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Dolcetto d'Alba je suché červené víno, známé svým šťavnatým ovocným charakterem, nízkou úrovní kyselin a jemnými taniny. Obecně je více květinové než Dolcetto z ostatních oblastí. Jeho vůně připomínají levanduli a fialky s nádechem mandlí. Má charakteristicky purpurově rubínově červenou barvu, chuť černého třešňového ovoce obalenou sladkým kořením a lehce nahořklý mandlový závěr, který je silně spojen s víny vyrobenými z této odrůdy. Vína jsou snadno pitelná. Dolcetto d'Alba je víno, které se pije mladé.

Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG

Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG je oblast původu, která se nachází v pahorkatině Monferrato. Zahrnuje 22 obcí v provincii Alessandria a Ovada je centrem této denominace. Na 32 hektarech se ročně vypěstuje 700 hektolitrů vína, když jedinou povolenou odrůdu této denominnace je Dolcetto. Vyrábí se jako Superiore, a to buď s označením vinice původu nebo bez rozlišení, a nebo jako Riserva.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG Superiore 2023 a Dolcetto di Ovada Riserva / Ovada DOCG Riserva 2022.

Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG Superiore 2023

Základní kritéria Dolcetto di Ovada Superiore / Ovada DOCG Superiore 2023:

• 100 % Dolcetto

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Dolcetto di Ovada Riserva / Ovada DOCG Riserva 2022

Základní kritéria Dolcetto di Ovada Riserva / Ovada DOCG Riserva 2022:

• 100 % Dolcetto

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců

• První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Dolcetto di Ovada se vyznačuje jasně rubínově červenou barvou, bujnou vůní červených bobulí a středním tělem. Obvykle vykazuje mírné taniny a kyselost s hladkou dochutí a lehce hořkým mandlovým závěrem. Obecně je považován za výborného partnera k vydatným těstovinovým pokrmům.

Gavi / Cortese di Gavi DOCG

Denominace Gavi / Cortese di Gavi DOCG se nachází v převážně kopcovitém pásmu v jižní části provincie Alessandria, v jihovýchodním rohu Piemontu. Jedná se o pozemky, které jsou málo vhodné pro intenzivní využívání jiných zemědělských plodin, ale právě díky těmto vlastnostem jsou vhodné pro kvalitní vinařství s nízkými produkčními výnosy, které dodávají vínům zvláštní ráznost a komplexnost. Rozloha vinic je 1 570 hektarů a vypěstují se na nich hrozny pro 1,1 milionu lahví jak tichého i šumivého vína.

Gavi bylo prvním italským bílým vínem, které získalo mezinárodní renomé a dodnes je považováno za jedno z nejlepších italských bílých vín. Vyrobeno výhradně z hroznů Cortese, odrůdy, jejíž kořeny sahají až do 17. století. Je to víno, které odráží jeho terroir. Základní odrůdou je zde Cortese. Gavi / Cortese di Gavi DOCG se vyrábí ve verzích tichého vína Gavi / Cortese di Gavi Bianco, Gavi / Cortese di Gavi Bianco Riserva. Šumivé víno se vyrábí ve verzích Gavi / Cortese di Gavi Spumante (Metodo Classico i Charmat) a Gavi / Cortese di Gavi Spumante Riserva (pouze Metodo Classico).

Charakter vín je suchý s křupavou a svěží kyselostí, pocházející z půd bohatých na minerály této oblasti. Vůně je zvláště květinová a nabízí jemné aroma připomínající bílé květy, citrony, zelená jablka a medovinu. V dubnu přichází poprvé na trh Trebbiano d'Abruzzo DOC Superiore 2023.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník bílého Gavi / Cortese di Gavi DOCG Bianco Riserva 2023.

Gavi / Cortese di Gavi DOCG Bianco Riserva 2023

Základní kritéria Gavi / Cortese di Gavi DOCG Bianco Riserva 2023:

• 100 % Cortese

• Nadmořská výška max. 600 m n.m.

• Min. 11 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců včetně 6 měsíců v lahvi

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Gavi / Cortese di Gavi DOCG Bianco Riserva 2023 se vyznačuje suchým charakterem a křupavou, pazourkovou a svěží kyselostí, pocházející z půd bohatých na minerály v této oblasti. Vůně je zvláště květinová a nabízí jemné aroma připomínající bílé květy, citrony, zelená jablka a medovku. Často také ukazuje náznaky mandlí na povrchu. Hrozny nenabízejí vysokou hladinu potenciálního alkoholu, ale rozhodně se jedná o víno hodné zrání.

Monferrato DOC

Monferato DOC je denominace, která se nachází v okolí města Asti. Na 800 hektarech se zde ročně vyprodukuje 380 tisíc lahví vína. V rámci denominace je vyčleněna subzona Casalese, kde se pěstuje pouze bílá odrůda Cortese. Monferrato DOC jsou jak vína červená, tak i bílá a růžová. Nosnými odrůdami jsou zde pro bílé víno Cortese a pro vína červená jsou to z mezinárodních odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Pinot Nero, z lokálních odrůd Barbera, Bonarda, Dolcetto, Friesa, Grignolino, Nebbiolo. Monferrato je historická oblast Piemontu. Její téměř výhradně kopcovité území spadá převážně do provincií Alessandria a Asti a sahá na jih od pravé strany Pádu až k úpatí Ligurských Apenin na hranici s provinciemi Janov a Savona. Vína DOC Monferrato jsou bílá i červená jako Chiaretto (nebo Ciaret), Dolcetto, Freisa a Cortese del Monferrato Casalese. Pro Monferrato Rosso jsou nejpoužívanějšími původními odrůdami Barbera a Nebbiolo, z mezinárodních jsou Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir. Monferrato Bianco se získává z původních odrůd Cortese a Favorita, smíchané s mezinárodním Chardonnay, Sauvignon a někdy i Müller-Thurgau nebo další.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Monferrato DOC Nebbiolo 2023.

Monferrato DOC Nebbiolo 2023

Základní kritéria Monferrato DOC Nebbiolo 2023:

• Min. 90 % Nebbiolo •

Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Organoleptické vlastnosti Monferrato DOC Nebbiolo zahrnují rubínově červenou barvu. Čichový profil vína Monferrato DOC Nebbiolo je charakteristický, kořenitý, květinový a na patře suchý, tříslový.

Nebbiolo d’Alba DOC

Nebbiolo d'Alba se rozkládá na území 25 obcí ležících na obou březích řeky Tanaro poblíž města Alba. Výrobní oblast je charakteristická přítomností střídajících se vrstev písku, jílu a vápence, které mohou být různě zastoupeny v závislosti na oblasti. Přítomnost písku je rozhodující ve vůních a strukturách vín pocházejících z této oblasti. Vyrábí se zde vína červená a šumivá. Na 555 hektarech se ročně vyrobí 280 tisíc lahví těchto vín.

Základní odrůdou je Nebbiolo. Nebbiolo je jednou z nejrozšířenějších odrůd révy v kopcích vpravo a vlevo od řeky Tanaro. Nebbiolo d'Alba je červené víno získané vinifikací 100 % hroznů Nebbiolo. Jeho barva je granátově červená, přičemž vůně připomíná ovocné vůně malin, pelargónie, lesní jahody a kořeněné skořice a vanilky.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Nebbiolo d´Alba DOC Rosso 2022.

Nebbiolo d´Alba DOC Rosso 2022

Základní kritéria Nebbiolo d´Alba DOC Rosso 2022:

• 100 % Nebbiolo

• Max. nadmořská výška 650 m n.m.

• Min. 12 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců 

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Nebbiolo d´Alba DOC Rosso 2022, kterému se nedostává takového respektu jako Barolo a Barbaresco, vykazuje podobné vlastnosti. Má silné třísloviny a aroma připomínající dehet a růže, stejně jako dobrý potenciál zrání. Musí zrát pouze jeden rok, na rozdíl od požadavků na dva až tři roky zrání uplatňovaných na slavnější DOCG Nebbiolo.

Výrobní oblast je charakteristická přítomností střídajících se vrstev písku, jílu a vápence, které mohou být různě smíchány v závislosti na oblasti. Přítomnost písku je rozhodující ve vůních a strukturách vín pocházejících z této oblasti. Nebbiolo d'Alba je červené víno získané vinifikací 100 % hroznů Nebbiolo. Jeho barva je granátově červená, přičemž vůně připomíná ovocné vůně malin, pelargónie, lesní jahody a kořeněné skořice a vanilky.

Piemonte DOC

Vína DOC Piemonte jsou výsledkem velké vinařské tradice v kombinaci s obratnými enologickými inovacemi a rozsáhlým dědictvím původní révy, zejména černých hroznů. Piemont DOC zahrnuje prakticky veškeré teritoriu piemontského vinařství, z nichž přibližně 90 % se nachází v kopcovité oblasti jižně od Pádu, zatímco zbývající část vinařství se nachází v předalpském pásu, který na západ a sever od regionu leží mezi hory a Pádskou nížinu. Rozlehlá denominace zahrnuje necelých 3,2 tisíce hektarů vinic s roční produkcí 2,8 milionu lahví vín celé řady jak červených, tak i bílých odrůd. V březnu je poprvé uvedeno na trh Piemont DOC Freisa 2023, jedno víno z bohaté produkce denominace.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Piemonte DOC Albarossa 2023.

Piemonte DOC Albarossa 2023

Základní kritéria Piemonte DOC Albarossa 2023:

• Min. 85 % Albarossa

• Min. nadmořská výška 100 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Albarossa je kříženec Nebbiolo a Barbera Mezi organoleptické vlastnosti Piemonte DOC Albarossa patří intenzivní rubínově červená barva. Čichový profil vína Piemonte DOC Albarossa je charakteristický a na patře je suché a plné. Jako odrůdové víno má Albarossa mnoho vůní Nebbiola, jako je fialka a růže, ale postrádá výrazné dehtové tóny Nebbiola. Pokud jde o chuť, Albarossa má více společného s Barbera a typicky ukazuje sušené a někdy kořeněné bylinky a spoustu červených ovocných znaků. V dobrých podmínkách má víno měkkou texturu s dostatkem vyvážených kyselin a vysokou úrovní potenciálního alkoholu. Albarossa dobře reaguje na dubové zrání a může produkovat vysoce kvalitní víno se střední až plnou chutí.

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG

Ruchè di Castagnole Monferrato je jedním z novějších titulů DOCG Piemonte, který byl představen během rozsáhlých administrativních revizí v letech 2010 a 2011. Stalo se tak po zájmu, který poprvé vzbudila odrůda Ruchè v roce 1987, do té doby poměrně neznámá, a kdy byla oceněna specializovaným DOC mezi kopci Monferrato.

Oblast Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG dnes představuje výměru 204 hektarů vinicna kterých se ročně vypěstují hrozny na výrobu přes 8 tisíc hektolitrů červeného vína. hlavní odrůdou je Ruchè. Spádová oblast pokrývá sedm obcí v provincii Asti. Jedná se o Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo, Viarigi a Castagnole Monferrato, které dává DOCG jeho jméno. Všechny se nacházejí ve zvlněných kopcích severovýchodně od města Asti. Nadmořská výška vinic se liší podle topografie, ale průměr leží někde mezi 180 a 215 metry nad mořem.

Vinná réva Ruchè se pěstuje a používá k výrobě vína v Piemontu již stovky let, ale teprve nedávno se vína Ruchè začala dostávat mimo oblast Monferrato. Na úsvitu nového tisíciletí bylo vysazeno pouhých 50 hektarů Ruchè, což z něj činí jedno z nejexkluzivnějších italských vín.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva 2022.

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva 2022

Základní kritéria Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva 2022:

• Min. 90 % Ruchè, max. 10 % Barbera a/nebo Brachetto

• Min. nadmořská výška 120 m n.m., max. 400 m n.m.

• Min. 12,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců včetně 12 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG Riserva 2022 je voňavé, lehce květinové víno, jehož světle červená barva popírá jeho tříslový profil a hloubku chuti, když je dobře vyroben. S víny jsou také spojeny tóny kyselých bobulí a sladkého koření. Tento prvotřídní styl je doplněn kyselou kyselostí, kterou si odrůda zachovává ve všech vegetačních obdobích kromě těch nejteplejších.

Terre Alfieri DOCG

Terre Alfieri DOCG se svými 49 hektary a roční produkcí 30 tisíc lahví vína patří v Itálii k těm nejmenším rozlohou, nikoli však kvalitou jejích vín. Základními odrůdami jsou bílá Arneis a červené Nebbiolo. Zahrnuje plochu vinic na území tvořeném svazkem sedmi obcí v provincii Asti. Na kopcích provincie Cuneo je to součást mnohem větší komunity Roero, složené z 22 obcí. Vyrábí se zde vína bílá i červená. Pro bíla vína je základní odrůdou Arneis, pro červená v Piemontu nejrozšířenější odrůda Nebbiolo. Zejména Arneis se na vinicích této oblasti vyskytuje v malém množství již od nepaměti.

V listopadu se poprvé na trhu objeví nový ročník červeného Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Superiore 2023 a Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Riserva 2022.

Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Superiore 2023

Základní kritéria Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Superiore 2023:

• Min. 85 % Nebbiolo

• Min. nadmořská výška 130 m n.m., max. 350 m n.m.

• Min. 13,5 % alkoholu

• Zrání min. 12 měsíců včetně 6 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh listopad v prvním roce po sklizni

Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Riserva 2022

Základní kritéria Terre Alfieri DOCG Nebbiolo Riserva 2022:

• Min. 85 % Nebbiolo

• Min. nadmořská výška 130 m n.m., max. 350 m n.m.

• Min. 13,5 % alkoholu

• Zrání min. 24 měsíců včetně 12 měsíců v dubovém sudu

• První uvedení na trh listopad v druhém roce po sklizni

Mezi organoleptické vlastnosti rezervace Terre Alfieri DOCG Nebbiolo patří rubínově červená barva. Čichový profil vína Terre Alfieri DOCG Nebbiolo je květinový, charakteristický, jemný a na patře je suché, plné a harmonické.

Produkt přidán do porovnání

Na stránkách používáme soubory cookies. Váš souhlas s použitím těchto technologií nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek.