Na virtuální cestě do krajin vína blízkých i vzdálených nás čeká návštěva dvaceti italských regionů a v každém lze najít řadu zajímavostí. Zatím jsme navštívili region Friuli – Venezia Giulia a region Veneto s jeho nejvýznamější produkcí a to je Prosecco. Ve třetí části zůstaneme ještě v regionu Veneto. Navštívíme stejně zajímavou a stále více oblíbenou je oblast Valpolicella.
Valpolicella a zdejší vína
Oblast Valpolicella je mimořádná nejen v rámci regionu Veneto. Specifickým technologickým postupem, kvalitou a výjimečností červených vín je známá a oblíbená po celém světě.
Oblast odvozuje svůj název z latinských slov "Vallis-polis-celle", což může v překladu znamenat "Údolí mnoha sklepů". Nachází se severně od Verony. Její území hraničí s jezerem Garda na západě, zatímco na východě a na severu je chráněno pohořím Lessini. Rozkládá se v kopcovitém pásu na úpatí Veronese Prealps, který je součástí skupiny východních Alp. Valpolicella je převážně kopcovitá, s měkkými svahy a povodími v nízkých nadmořských výškách a téměř všude jí dominují vinice, rozptýlené olivovníky a třešněmi.
Zdejší typická červená vína jsou zajímavá svojí ojedinělou technologií a ve výsledku i jejich senzorickými vlastnostmi. Tři typy zdejšího vína jsou Amarone, Recioto a Ripasso.