Brunello di Montalcino DOCG
Apelace Brunello di Montalcino byla v roce 1966 ustanovena jako DOC a v roce 1980 získala status DOCG. Na 1 448 ha se vyrobí 777 800 lahví vína Brunello di Montalcino DOCG (2018).
Označení Brunelo di Montalcino může používat pouze víno vyrobené ze 100 % z odrůdy Sangiovese vypěstované v historických hranicích Montalcina. Maximální výnos může být 80 q/ha a víno musí obsahovat minimálně 12,5 % alkoholu. Minimální doba zrání jsou 4 roky, z toho 2 roky v dubových sudech a 4 měsíce v lahvích. Do prodeje se tak dostane až v pátém roce po sklizni. Na trh může být uvedeno jen to Brunello, které je plněno do lahví tvaru Bordeaux a to pouze ve výrobní oblasti.
Brunello di Montalcino je vizuálně čiré, brilantní víno s živou granátovou barvou. Má intenzivní, vytrvalé, bohaté a éterické aroma. Existují náznaky aromatického dřeva, drobného ovoce, lehké vanilky a kompozitního džemu. V chuti má víno elegantní a harmonické tělo, vitalitu, je suché s dlouhou aromatickou stálostí. Díky svým vlastnostem vydrží dlouhé zrání a časem se zlepšuje. Je těžké říci, jak staré se toto víno v lahvi zlepšuje. To ve skutečnosti závisí na ročníku. Pohybuje se od minimálně 10 let do 30 let, ale lze jej skladovat ještě déle.