• Významnou roli v rozšíření pěstování vinné révy mělo křesťanství. Abruzzo bylo jednou z prvních oblastí šíření křesťanské víry v době úpadku římské říše a to díky cestě Tiburtina Valeria, která spojovala Řím s Jadranem. Byly to právě kláštery, které ve středověku obohatily kopcovitou krajinu novou výsadbou vinic.
• Botanik Andrea Bacci (1524 – 1600), autor sedmi knih De naturale vinorum historia, poskytl zajímavé svědectví o odrůdách révy pěstované v raném středověku v Itálii. Mezi nimiž často cituje a chválí vína Abruzzo a zejména vůni vín z l'Aquila.
• Když v letech 1798 a 1799 napoleonské jednotky pobývaly v Itálie, přesněji řečeno v Abruzzu, francouzští vojáci našli v oblasti Teramo víno tak čerstvé, harmonické a voňavé, že jej přejmenovali na „le petit champagne“ a požádovali o doplňování zásob pěstitele v regionu.
• Podrobný popis vinařství v provincii Teramo podávájí Edoardo Ottavo a Artur Marescalchio v knize „Vademecum obchodníka s hrozny a vínem v Itálii“, jejíž první vydání vyšlo v roce 1897. Připomínají, že „převládajícími hrozny byly Trebbiano, Malvasia, Moscatello a Greca mezi bílými, Montepulciano a Sangiovese mezi červenými“.
• V nejmodernější historii vinařství je s vinařstvím regionu Abruzzo spjato řada osobností. Z mnoha připomeňme alespoň některé. Dino Illuminati, rytíř práce, oceněný tímto titulem za skvělé dovednosti prokázané v zemědělském sektoru a za to, že dokázal zdůraznit identitu a jedinečnost svého regionu. Luigi Cataldi Madonna, filozof, profesor, producent ušlechtilého vína, skutečný inovátor italské vědy o víně. Domenico Pasetti, oceněný nejslavnějšími enologickými cenami, dokázal přivést víno z regionu Abruzzo do obecného povědomí. Investoval do výzkumu a obnovy původních odrůd. Ciccio Zaccagnini, velký vinař z Abruzzo, se proslavil po celém světě tím, že dokázal vytvořit dokonalou kombinaci Wine-Art, dvou forem věčného potěšení, které odhalují život odhalením jeho tajemství.